Kamera snima srcem: Premijera filmova koje su snimala djeca

Kultura 06. okt 201613:53 > 13:56
Izvor: MMK

U subotu 8. oktobra u 11 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH održat će se premijera pet angažovanih filmova čiji su autori djeca i mladi, polaznici Radionice kreativnosti i mašte "Mali Magacin Kabare".

“Čast mi je biti dio tima koji već pet godina radi na edukaciji i usmjeravanju naših malih sugrađana da kroz različite umjetničke forme progovaraju o stvarima koje ih zanimaju, tište ili bi voljeli promijeniti u svom okruženju. Filmovi koje su napravili ove godine jasno poručuju kakvo društvo mladi u BiH žele, a na nama je da ih pogledamo i poslušamo”, izjavila je glumica Zana Marjanović, edukatorica glume u Radionicama kreativnosti i mašte.

“Popis stanovništva” je dugometražni dječiji dokumentarno-igrani film koji su kreirali polaznici radionica sa teritorija četiri sarajevske opštine. Film govori o malim super herojima koji nezadovoljni rezultatima popisa stanovništva u BiH odlučuju da naprave svoj.

Kratki igrani science fiction film “Ida u zemlji socijalnih mreža” pruža tinejdžersko viđenje mobilne tehnologije i socijalnih mreža. Dnevna mora – kratki igrani film kojim tinejdžeri poručuju zašto je važan opstanak Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Djeca sa područja Općine Vogošća u svom filmu “San o Ilidži” govore o važnosti očuvanja prirodnih ljepota svoje općine, dok film “Borba za školu” govori o pokušaju malih Vogošćana da spase svoju školu od rušenja, navodi se u saopštenju.

Radionice kreativnosti i mašte “Mali Magacin Kabare” namijenjene su istraživanju talenata djece (od 6 do 14 godina i 14 do 18 godina), kroz njihovo izlaganje različitim umjetničkim formama sa ciljem da se razviju u buduće mlade društveno aktivne i odgovorne ljude.

Radionice su organizirane kao časovi glume, plesa, scenskog pokreta, režije i dizajna sa ciljem podsticanja kreativnog djelovanja i razvijanja kritičkog pristupa djece prema pojavama i događanjima iz njihove okoline.

Ulaz na premijeru je besplatan, a premijeri će prethoditi besplatne kreativne radionice za roditelje i djecu gdje će svi zainteresovani biti u mogućnosti detaljnije se upoznati sa radom Radionica kreativnosti i mašte Mali Magacin Kabare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Izvor: MMK
Izvor: MMK
Izvor: MMK
Izvor: MMK
Izvor: MMK