Lautistkinja Alivodić: Ništa nije teško ako se nešto voli

Kultura 02. dec 201410:00 > 10:07
N1

Lautistkinja Hana Alivodić je bila gost jutarnjeg programa N1 televizije povodom njenog koncerta u Mostaru.

Naime, muzički centar “Pavarotti” Mostar, 4. decembra, s početkom u 20 sati, u svojim prostorijama organizuje koncert lautistkinje Hane Alivodić. S obzirom da su koncerti na lauti rijetki, i uz činjenicu da je Hana Alivodić majstor tog instrumenta, u Pavarottiju ističu kako će ovaj koncert biti prava poslastica za sve ljubitelje muzike baroknog razdoblja.

“Dosta je tih i smiren instrument i osoba koja je živahnija bi se teže snašla da pokaže emocije na ovom instrumentu. Nije lako svirati ovaj instrument, jer ima dosta žica, ima dosta posla, ali nije toliko teško ako se nešto voli”, odgovorila je Alivodić na pitanje Alme Dautbegović-Voloder koju je svoju karakternu osobinu prepoznala u lauti.

“Nema toliko potražnje za lautom. Kad bi se uspostavila saradnja Muzičke akademije u Sarajevu sa akademijama iz  drugih država, bilo bi drugačije. Također bi se situacija popravila kada bismo se svi potrudili da scena u BiH bude što bogatija, i to ne samo lauta kao instrument da se proširi, nego da se kulturna scena proširi”, izjavila je Alivodić na pitanje zašto su rijetki lautisti u BiH.

Dodaje kako je njen trenutni repertoar barokni, odnosno kasni barokni repertoar.

N1

Hana Alivodić je diplomirala 2012. godine na prestižnoj državnoj akademiji u Baselu, a od 2013. godine redovan je student psihologije na Internacionalnom fakultetu u Sarajevu, a od 2014. paralelno i na postdiplomskim studijama u Cirihu. Kaže kako se za psihologiju odlučila da bi kasnije mogla da spoji muziku i psihologiju, a i jer joj se sviđa Sarajevo. Također je  željela da završi priču i sa lautom pa je upisala i master.

“Jedna od ideja je bila da mi master tema bude muzikoterapija. Ovoga također nema u BiH za sada, ali moje kolege su dosta zainteresovane za to”, dodaje Hana Alivodić o svojim planovima.

“Koliko ima žica, kako se štimuje, kako se svira, da li je puno različita od gitare… Inače, gitara je bila moja prva ljubav. Lauta ima 24 žica”, odgovor je Alivodić na pitanje koja su to najčešća pitanja za lautu.