Kada su muzičari pjesnici

Kultura 14. okt 201611:02 > 11:10
Izvor: Reuters

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dylan nije jedini muzičar kojeg zbog vrijednosti njegovih stihova nazivaju pjesnikom.

Leonard Cohen

Kanadski bard (82) koji je utjecao na naraštaje kantautora svojim melanholičnim baladama poput “Suzanne” i “So Long Marianne” već je osvojio špansku prestižnu književnu nagradu Princa od Asturije.

Počeo je kao pjesnik i romanopisac, a muzikom se počeo baviti tek sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednju zbirku poezije “Knjiga čežnje” objavio je 2006.

Cohen, koji je nedavno izjavio da je “spreman umrijeti i da se nada da to neće biti previše neugodno”, za sedam dana će objaviti svoj 14. album “You Want It Darker”.

Jednom je rekao da njegov proces pisanja izgleda kao kad “medvjed nabasa na košnicu punu meda: to je divno i strašno, bolno, ali neizbježno”.

Patti Smith

Ona je nešto poput renesansne umjetnice: pjesnikinja, muzičarke, slikarica, fotografkinja. Njezina autobiografija “Tek djeca” postala je međunarodni bestseller i osvojila je američku nacionalnu književnu nagradu 2010. godine.

Smith, koju smatraju “bakom američkog punka”, objavljivala je i zbirke poezije i velika je poštovateljica buntovnoga francuskog pjesnika Arthura Rimbauda, a prijateljevala je i s nekima iz generacije američkih pisaca i pjesnika poput Allena Ginsberga i Williama Burroughsa.

I sama je fan Boba Dylana i bila je s njim na zajedničkoj turneji 1995. godine.

Jim Morrison

Jedan od junaka Patti Smith je i legendarni frontmen Doorsa Jim Morrison, pjesnik, pripovjedač i pjevač koji je nadahnuće tražio u autohtonoj američkoj kulturi, književnosti, šamanizmu.

Često je govorio da mu je poezija važnija od muzike.

Njegova prerana smrt, u 27. godini u Parizu, završno je poglavlje stvaranja mita o prokletom američkom rock pjesniku.

Nick Cave

Reuters

Australskoga muzičara i pjevača često vide kao savremenog Rimbauda zbog njegove opsesije ljubavlju, smrću, vjerom i nasiljem.

Zbog bespoštednog emotivnog inenziteta njegovih stihova zovu ga “princom tame” rock and rolla. Objavio je nekoliko proznih knjiga i zbirki pjesama, a u skladu sa svojom fiksacijom na Bibliju napisao je vjerski esej “Uvod u Evanđelje po Marku”.

Nick Cave autor je i dvaju filmskih scenarija.

I Evropa se može pohvaliti kantautorima pjesnicima poput Sergea Gainsbourga, Jacquesa Brela ili Fabrizia De Andrea.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.