Švedski akademik: Dylan je arogantan

Kultura 21. okt 201620:13 > 20:18
Bobdylan.com

Visoki član švedske Akedmije osudio je danas "arogantno ponašanje" američkog muzičara Boba Dylana koji se nije oglasio od 13. oktobra kada je imenovan za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Dylan (75) nije odgovorio na ponovljene telefonske pozive Akademije niti je reagovao u javnosti poslije objavljivanja njegovog imena kao dobitnika nagrade.

“To je nepristojno i arogantno. Pokazao je kakav je”, rekao je akademik Par Per Wastberg, prenijela je švedska televizija SVT.

Dylan je trenutno na turneji u SAD-u i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Čak i jedno pominjanje Nobelove nagrade na njegovom sajtu je uklonjeno. U dijelu “knjige” u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pjesama “The Lyrics: 1961-2012” pisalo je velikim slovima “dobitnik Nobelove nagrade za književnost”, ali je to uklonjeno.

Akademija koja dodjeljuje nagrade, nije sigurna da će se Dylan pojaviti na svečanoj dodjeli u Stokholmu 10. decembra, prenose švedski mediji.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Jean-Paul Sartre, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.