Festival Vezeni most: Emotivno oblikovanje kroz knjige

Kultura 26. okt 201618:07 > 19:04
N1

Festival Vezeni most u Tuzli već 13 godina promoviše dječiju književnost, dječije pisce i dječije stvaralaštvo kako bismo shvatili važnost čitanja od malih nogu. I ove godine bit će dodijeljena nagrada "Mali princ" najboljem dječijem piscu iz regije.

Već godinama dječiji pisac Šimo Ešić kroz „ Vezeni most“ pokušava kroz knjigu kod djece probuditi ono lijepo, pametno i korisno.

Dječija knjiga, literatura, umjetnost koja je namjenjena djeci, najbolji je i najsigurniji put da se dijete na taj način emotivno oblikuje“, rekao je Šimo Ešić, organizator „Vezenog mosta“.

Knjiga je spor medij, a u vremenu sve bržih tehnoloških dostignuća, svi, pa i djeca posežu za brzim ifnromacijama. Čitaju li i šta čitaju današnja djeca?

Ja čitam knjige vrlo često. Najdraža knjiga mi je „Mali Princ“. Zašto čitam? To me može opustiti i iz knjiga se može puno naučiti“, kazala je Dušana Šušić, učenica.

Najdraža mi je basna „Lisica i gavran“. Iz nje sam naučio da ne treba biti lukav kao što je lisica koja je htjela ukrasti gavranu sir“, rekao je Kerim Hodžić, učenik.

Ne mislim baš da djeca dovoljno čitaju knjige danas. Svi se igraju na telefonima. I ja se igram, ali odvojim vremena da čitam“, izjavila je Amila Azapagić, učenica.

Dječija književnost je na infuziji, smatraju neki pisci. Malo knjiga se izdaje, čitalački ritual kupovine knjige, odlaska u biblioteku i ponalaženja knjge, pomalo izumire. Dječiji pisci nekada su imali zavidan status, a danas pokušavaju spasiti što mogu.

Bojim se da kod nas djeca zaboravljaju šta je promocija knjige i druženje s piscem. Vrlo malo se to događa. Za sve nam je izgovor novac. Međutim, ono što gubimo time što ne forsiramo dječiju književnost, puno je skuplje od ulaganja u samu dječiju književnost“, rekao je pisac Mehmed Đedović.

Pisac Dejan Aleksić misli da je jedna od uloga pisaca da promocijom knjige čine promociju čitanja.

Čitanje nije samo vještina koja nas prati čitav život već i način da steknemo kritičko mišljenje. Bez dobrog kritičkog mišljenja, nećemo misliti svojom glavom.”

Literatura često teško dolazi do djece i ne prezentuje im se na pravi način, a za to je kriv čitav sistem od državnih institucija do roditeljskog odgoja.

Šimo Ešić, organizator „ Vezenog mosta“ naglašava da oni čine koliko mogu.

Ovo je incidento da kažem. Festival je samo jedan laksmus papir i prilika da se nadomjesti nešto što se propušta godinama.”

Ovogodišnji vezeni most sadrži promocije knjiga, pozorišne predstave, susrete djece i pisaca. Za učenički literarni konkurs pristiglo je oko 2000 radova iz BiH i zemalja regije.

Svake godine „Vezeni most“ ugosti nekog od ilustratora dječijih knjiga. Ove godine to je Ivana Ćurić koja živi i radi u Austriji, akroz svoje ilustracije predstavlja djeci najskrivenije tajne bajki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.