Sarajevo – Čačak, Čačak šumadijski rock'n'roll

Kultura 26. okt. 201618:51 > 19:25
Podijeli:
Izvor: N1

Sarajevo je, kažu mnogi koji ga se iz ranijih vremena sjećaju, živio jednu urbaniju kulturu. Danas žila kucavica kulture ovoga grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine, posve je jasno, postao je turbofolk. Ne razlikujemo se po tome od susjeda, ali nisu rijetki koji tvrde: Nemamo alternativu.

“Desila se ekspanzija turbofolka. Rok je gurnut sa strane. Rok i alternativa, čak i neki dobar pop-rock. A onda su pop zabavnjaci počeli izdavati samo singlove, niko ne radi solističke koncerte. Imate mnogo ovih muzičkih ‘zvijezda’ koje objavljuju stalno neke singlove”, kaže Haris Suljović, urednik portala Muzička zona.

Od sredine koja je bila sjajan domaćin sceni koja je bila u muzičkom smislu posve suprotna onoj koju su ranije, ali i danas mnogi nazivali šundom. Međutim, o ukusima se ipak ne raspravlja pa je po spektaklu godine lako ocijeniti dominantni ukus.

“Sarajevo ne nudi nikakve alternativne varijante: što za ove domaće bendove iz Bosne i postjugoslavenskog regiona, što za svjetske zvijezde. Ja ne znam kad je zadnji put ovdje bila neka velika svjetska zvijezda. To je čudno. To, zapravo, pokazuje kakav kulturni identitet za mladu urbanu populaciju kreira ovaj grad i to je ono što je problematično”, dodaje Zlatan Delić, teoretičar kulture.

A od svjetskih zvijezda samo sjećanje na prošlo stoljeće i veliki koncert U2 grupe. Da li se može reći da je došlo do radikalne promjene ukusa? Ili je možda ipak ukus ostao isti?

“Poznajem dosta mladih ljudi koji rade izvrsne stvari. Međutim, mogućnost te prezentacije je mala jako. Mislim da su za to krivi jako mediji koji implementiraju ono što oni žele u medijski prostor”, stav je Miroslava Miše Bartulice iz grupe Bolero.

A zašto je Sarajevo glavni grad? Nedavno je odgovorio zastupnik u kantonalnoj skupštini, Dževad Rađo.

“Sarajevo je glavni grad samo zato što je najveće selo u Bosni i Hercegovini”, kazao je.

Sarajevo ili Čačak, Čačak – šumadijski rokenrol? Turbofolk je zapravo možda najbolje opisao Rambo Amadeus, koji mu je dao i ime: Kao miljenicu masa i sistem ubrizgavanja naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.