FOTO| Inicijativa za spomenik Indexima u Sarajevu

Kultura 28. okt 201620:59 > 21:03
Facebook | Nedžad Begović

Jedan od najvećih i najpopularnijih bendova sa ovih prostora Indexi, uskoro bi mogli dobiti spomen ploču u Sarajevu, i to tačno na mjestu gdje su nastali.

Inicijativu je pokrenuo Nedžad Begović, režiser, koji je na svom Facebook profilu objavio foto-montažu kako bi spomenik legendarnom bendu trebao da izgleda.

On bi se trebao nalaziti u starom gradu, nadomak Ekonomskog fakulteta. Izgled spomen ploče bi trebao biti inkorporiran u šetalište sa natpisom: “Na ovom mjestu, septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija su osnovali pop-rok grupu Indexi”.

Fotografije su u prilogu.

Facebook | Nedžad Begović

“Ja sam pravio film o Nuni Arnautaliću. Onda sam došao do tog saznanja da su njih dvojica taj dan, polagali su
neke ispite – ili su dobili indexe, pa su odlučili da se njihova rok grupa zove Indexi. Nuno Arnautalić je jedan od osnivača Indexa, dao je zajedničko ime. Kada smo snimali film na tom mjestu, moja ideja je bila da se stavi neka ploča, da se to zna. To je moja
fantazija”, kazao je Nedžad Begović za N1.

Begović nam je kazao da su oni već obratili općini Stari Grad. “Interesa je bilo, ali vjerovatno su bili izbori pa je stalo”, kaže Begović.

Za Indexe se kaže da su u jednom trenutku bili veći bend od Beatlesa, a sa ovom inicijativom – da se brendu sa Balkana da i spomen obilježje. Nedžad Begović je na koncu kazao da će nastaviti, jer bendu koji je obilježio epohu svakako vrijedi dati obilježje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.