Predstava "Skrivene sjene" doživjela sarajevsku premijeru

Kultura 07. dec 201615:19 > 15:24
Podijeli:
Izvor: CEM

Predstava „Skrivene sjene“, u produkciji Centra za edukaciju mladih Travnik, doživjela je jučer svoju sarajevsku premijeru na sceni Pozorišta mladih.

Sarajevska publika je imala priliku pogledati rekonstrukciju događaja koji su vezani za slučajeve nasilja u porodici, od njegovih uzroka, poteškoća sa kojima se žrtve nasilja suočavaju, do neadekvatnih reakcija nadležnih institucija i cjelokupnog društva.

Tri izvođača na sceni prikazali su svakodnevnu borbu žrtava nasilja sa svim problemima, sa kojima se suočavaju, kao i sa društvom koje ih etiketira i marginalizuje, te pomoći institucija koje bi ih trebale zaštititi, a ne čine to u dovoljnoj mjeri. Predstava se ne bavi nasiljem direktno, nego događajima koji uzrokuju nasilne incidente, poput konzumacije alkohola, kao i posljedicama koje su jako ozbiljne, a još uvijek se o njima u društvu dovoljno ne govori.

Predstava „Skrivene sjene“ je dio istoimene kampanje koju Centar za edukaciju mladih kontinuirano sprovodi od 2013. godine, sa ciljem buđenja svijesti bh. građana protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i ukazivanja na potrebu da se žrtve nasilja zaštite u većoj mjeri, nego što se to sada čini. Kampanja okuplja sve bh. građane, koji žele da dignu svoj glas protiv nasilja nad ženama i djecom, a dosad su joj se pridružile brojne bh. poznate ličnosti, od Edina Džeke, Une Bejtović, Damira Imamovića, Marija Drmaća, Larise Cerić, Nure Bazdulj-Hubijar, nogometaša FK Sarajevo Advana Kadušića i Mersudina Ahmetovića, kao i bh. medija.

Kampanja se, pored predstave, sastoji i iz svojevrsne galerije na otvorenom, koja građanima prikazuje stvarnu sliku nasilja u porodici u bh. društvu, uz poražavajuće statističke podatke, koji, između ostalog, govore o prevelikom broju slučajeva nasilja, s jedne strane i premalom broju prijavljenih i riješenih slučajeva, s druge strane.

Sinoćnje izvođenje predstave „Skrivene sjene“ je jedanaesto po redu. Dosad je izvedena u Travniku, Vitezu, Zenici, Mostaru, Bugojnu, Tuzli, Pančevu i Novom Sadu, a sljedeće godine će doživjeti i prvo izvođenje u Štokholmu u Švedskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.