Istinita priča po kojoj je nastala "Alisa u zemlji čuda"

Kultura 28. dec 201611:59 > 12:03
Screenshot | Source

4. jula 1862. godine brod je išao od Isisa do Folly Bridgea. U njemu je putovala Alice Liddel, sa svoje dvije sestre, Edith (osam godina) i Lorina (13 godina).

Tom prilikom, Alice je zamolila Charlesa Dodgsona da ih zabavi pričajući im priče, budući da se Dodgson bavio pisanjem priča za djecu i odrasle.

Dodgson je tada osmislio priču o djevojčici koja proživljava avanture nakon što upadne u zečiju rupu.

Screenshot

Ova priča nije bila ista kao one koje je Dodgson ranije pričao i pisao. Međutim, Alice je tom prilikom zamolila Dodgsona da zapiše te priče na papir, kako bi ih ona mogla kasnije čitati sestrama.

Dodgson je to uradio, a spise je nazvao Alice's Adventures Under Ground. Desilo se to u novembru 1984. godine. U međuvremenu, Dodgson je odlučio da ponovo napiše priču, u nadi da će knjiga dobiti na vrijednosti – a i on zaraditi neke novce.

Poslao je svoja pisanja prijatelju Georga MacDonaldu, a on je promijenio samo naslov. Alice's Adventures in Wonderland.

Ilustracije za knjigu je priredio John Tenniel, a knjiga je objavljena 1865. godine. Charles Dodgson je knjigu objavio pod pseudonimom Lewis Carrol.

Druge dvije knjige Alice Through the Looking Glass i What Alice Found There izašle su 1871. i 1886. godine.

Kada je Alice Liddel bila mlada krenula je na put u Evropu zajedno sa sestrama. Jedna priča kaže da se zabavljala i sa princom Leopoldom, najmlađim sinom kraljice Victorije, međutim – dokazi za ovo ne postoje.

Leopold je svom prvom djetetu dao ime Alice, negirajući romantičnu i emotivnu vezu sa Alice Lidell.

Ona se udala 1880. godine za poznatog kriket igrača Reginalda Hargreavesa. Njena djeca su se zvala Alan i Leopold. Obojica su poginula tokom I svjetskog rata.

Nakon muževe smrti, Alice je zapala u finansijsku krizu. 1926. godine jedva je sačuvala svoj dom. To je uradila tako što je prodala faksimil Alice's Adventures Under Ground, odnosno originalni rukopis priča koje joj je Caroll/Dodgson ispričao na brodu.

Original je prodat za 15.400 funti, bio je izložen u Columbia University u SAD-u, ali sada ima svoje mjesto u Britanskoj nacionalnoj biblioteci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.