Vujković: BiH na Venecijanskom bijenalu – iskustvo za sve

Kultura 04. jan 201709:03 > 09:08
N1

Organizator projekta i komesar izložbe za Venecijansko bijenale 2017. godinu bit će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i direktorica Sarita Vujković.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati umjetnik Radenko Milak s projektom “Univerzitet katastrofe”, realizovan u saradnji s Romanom Uranjekom, a za kustosa paviljona predložen je ugledni švicarski kustos Hans Urlich Obrist.

Sredstva u iznosu 180.000 KM za zakup prostora radi učešća Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu bit će osigurana iz Budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

2013. godine, nа 55. odlučeno je da orgаnizаtor i producent Pаviljonа Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu bude Muzej sаvremene umjetnosti Republike Srpske.

Bila je potrebna duga inicijativa i zahvaljujući kolegama iz Umjetničke galerije, ali i Federalnom ministarstvu i ministarstvu RS, koji su podržali odlučili smo ući u ovaj projekat“, rekla je Sarita Vujković.

Vujković je istakla da je izložba donijela veliko iskustvo.

Kako za umjetnika, tako za cijeli tim muzeja koji je pripremao tu izložbu. Donio nam je sigurnost i mi smo inisistirali da i ove godine predstavimo BiH u Veneciji. Želimo stvarati nove umjetnike, nove ideje kako bi pokazali da je naša umjetnost kvalitetna, vrijedna prezentacije i da više ne bude vijest da je BiH dio Venecijanskog bijenala.

Bosnu i Hercegovinu će ove godine predstavljati umjetnik Radenko Milak s projektom “Univerzitet katastrofe”.

Projekat se razvija i vjerujem da će biti interesantan. Ima intrigantan naziv. Univerzitet katastrofe je paviljon koji treba predstaviti katastrofične pojave 20 vijeka, gdje su katastrofe svakodnevne pojava: rat, prirodne nepogode ili neke druge pojave. Svjesni smo da živimo u nesigurnom vremenu“, rekla je Vujković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.