Prije dvije godine ostali smo bez Kemala Montena

Kultura 21. jan 201711:50 > 11:51
N1

Na današnji dan prije dvije godine u Zagrebu je preminuo bosanskohercegovački muzičar Kemal Monteno. Posljednju bitku izgubio je 21. januara 2015, usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega.

Monteno je bio neodvojiv od Sarajeva, kao umjetnik i kao čovjek. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio muzički pravac koji ga je pratio više od 40 godina karijere. Teško je pobrojati sve uspjehe iz karijere Kemala Montena. Neke od najljepših pjesama napisao je krajem šezdesetih godina. Njegovi počeci vežu se za Vaš šlager sezone, a onda slijede ostali festivali, diskografija i antologijske pjesme.

Ratna događanja 90-ih zatekla su Kemala u Sarajevu. Nije pisao pjesme, ali jeste otpjevao jednu, “Pismo prijatelju” koja je obilježila opsadu Sarajeva i mnogih bh. gradova. Uz Kemu se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo, a Kemo je bio ambasador sarajevskog duha,

Kemal Monteno znao je reći kako kako ništa nije moglo zamijeniti osjećaj povrataka u Sarajevo. Sarajevo jeste bilo i ostalo ljubav njegovog života. Sahranjen je u rodnom gradu na groblju Bare, nekoliko dana nakon smrti, uz zvuke njegovih najljepših pjesama “Sarajevo ljubavi moja” i Dušo moja”.

U Sarajevu je prošle godine pokrenuta inicijativa inicijativa za imenovanje Parka Kemala Montena u naselju Višnjik. Građani su tu inicijativu podržali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.