"Zvjezdana vrteška" nominovana za nagradu "Astrid Lindgren"

Kultura 03. feb 201718:21 > 18:32
N1

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) promovisala je knjigu "Zvjezdana vrteška", izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca, nominovanih za najveću dječiju književnu nagradu "Astrid Lindgren".

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je jedina biblioteka iz naše zemlje koja je nominovana za najveću svjetsku dječiju nagradu “Astrid Lindgren”. Inače ovu nagradu je ustanovila švedska vlada 2002. godine u znak sjećanja na najpoznatiju švedsku književnicu koja je umrla te godine. Pamtimo je po čuvenoj junakinji Pipi Dugoj Čarapi.

“Ovo je jedan sažetak ili publikacija koja u svojim stranicama nosi sve autore koji su bili kandidati ispred NUBBiH za najveću dječiju književnu nagradu ‘Astrid Lindgren'”, objašnjava pisac Fahrudin Kučuk.

Osim promocije knjige “Zvjezdana vrteška” koja je izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca, svim prisutnim mališanima, kroz kulturni sadržaj nastojali su približiti knjigu.

“Da se na ovaj način utiče na kulturu čitanja, način čitanja, usađivanja volje za čitanjem naročito kod mladih i djece”, poručuje  Ismet Ovčina, direktor NUBBIH.

A najmlađi itekako vole čitati…

ANKETA:

– Moja omiljena knjiga je “Telefonske priče”.
– Volim da čitam knjige, volim sve. Nemam omiljenu.
– Trenutno nemam neku određenu knjigu. Imao sam lektiru u školi i veoma su mi se svidjele.
– Moja omiljena je “Ježeva kućica”.

Direktor Nacionale i univerzitetske biblioteke BiH je kazao kako vjeruje da će knjiga “Zvjezdana vrteška”, iako je namjenjena najmlađim čitaocima, donijeti nove spoznaje roditeljima, predagozima ali i književnim teoretičarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.