Izložba "Scream Sarajevo" u Historijskom muzeju BiH

Kultura 09. mar 201717:36 > 19:08
N1

U okviru 33. Internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2017", u Historijskom muzeju BiH postavljena je izložba fotoplakata pod nazivom "Scream Sarajevo" autora Romana Kuduzovića, a cilj ove izložbe je da se utiče na svijest posmatrača kada je riječ o urbanoj kulturi Sarajeva.

Izložba “Scream Sarajevo” autora Romana Kuduzovića je serija edukativnih fotoplakata. Karakteristika ovih plakata je zapravo estetika likovnog jezika, nastalog kao direktna referenca na poznatu sliku “Krik” Edvarda Munka. Na ovoj izložbi možete vidjeti fotografije mladih umjetnika ispred značajnih kulturno-historijskih ustanova Sarajeva, koji govore zajedničkim snagama o stanju u našoj zemlji.

“Koristeći savremene medije komunikacije aktivira čitavu našu društvenu zajednicu kako bismo svi zajedno govorili o stvarima koje za nas predstavljaju probleme u urbanoj sredini”, komentarisala je Elma Hodžić, kustos Historijskog muzeja BiH.

Projekat “Scream Sarajevo” je nastao s ciljem da se ukaže na probleme kulturne i urbane sredine Sarajeva. Također, ovaj projekat podrazumijeva društveno-medijski angažman i postavljanje internetskih aktivističkih trendova kroz sistem #hashtagaktivizma.

“Ideja je zapravo da se kroz različite društvene mreže, dijeljenjem različitih tagova i oznaka, koje se tiču samog projekta ‘Scream Sarajevo’ ukazuje na ono što nas muči”, kazala je Hodžić.

Svi posjetioci u suvenirnici Historijskog muzeja BiH, mogu kupiti Romanove radove te na taj način podržati ovaj projekat, jer dio nova od prodaje fotoplakata ide Historijskom muzeju BiH.

Izložba je otvorena do 15. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.