Bh. rediteljica Una Gunjak osvojila "evropski Oscar"

Kultura 14. dec 201415:13 > 15. dec 2014 08:22
Youtube

Njemačko-hrvatska koprodukcija "Kokoška" rediteljice Une Gunjak osvojila je Evropsku filmsku nagradu (EFA) za najbolji kratkometražni film u subotu navečer u latvijskoj prijestolnici Rigi, a drama "Ida" poljskog redatelja Pavela Pavlikovskog osvojila je "evropskog Oscara" u kategoriji dugometražnog filma.

Radnja “Kokoške” odvija se 1993. u okupiranom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film Une Gunjak koja potpisuje i režiju i scenarij snimljen je u Zagrebu, u produkciji njemačke kuće Zak Film Productions i hrvatskog koproducenta Siniše Juričića iz Nukleus filma.

“Kokoška” je dosad osvojila više od 20 festivalskih nagrada, a uvrštena je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najvažnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Una Gunjak je rediteljica i montažerka rođena u Sarajevu, a trenutno živi u Londonu.

Crno-bijela drama “Ida” koju je snimio poljski redatelj Pavel Pavlikovski osvojila je u subotu ‘europskog oskara’, nagradu EFA (European Film Awards).

“Ida” je priča o djevojci koja netom prije ređenja u samostan doznaje da je zapravo židovka.

“Ida” je također odabrana kao poljski kandidat za najbolji strani filma na dodjeli nagrada Oscar iduće godine.

Njemački film “Master of the Universe” o životu frankfurtskog bankara u režiji Marca Baudera proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

Najboljom evropskom glumicom proglašena je Francuskinja Marion Cotillard, a najboljim evropskim glumcem Timothy Spall.

Dobitnici su proglašeni na svečanosti u Rigi, glavnome gradu Latvije, evropske prijestolnice kulture za 2014.