"Čovjek eksperiment" iz Sarajeva – pionir domaće elektronike

Kultura 15. mar 201710:18 > 10:23
Facebook

Kompozitor Mladen Miličević je bio jedan od najznačajnijih predstavnika elektronske muzike u bivšoj Jugoslaviji. Rođen je 1958. a diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profseora Josipa Magdića.

Od 1986. živi i radi u SAD, gdje je kod profesora Alvina Luciera magistrirao na području eksperimentalne muzike, a potom i doktorirao na Univerzitetu Miami na Floridi. 

Njegova djela više se ne izvode na koncertima, a sada ponekad piše filmsku muziku. Već 19 godina radi kao profesor na Loyola Marymount Univerzitetu.

Njega su u eri studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu prozvali čovjek eksperiment, a za N1 je objasnio zašto je to tako:

“Bio sam avantgardan. Za muziku sam koristio usisivač, pisaću mašinu i slične stvari uz normalne instrumente. Sjećam se koncerta u Kamernom teatru koji je bio šokantan. Poslije sam se fokusirao na elektronsku muziku, kojom sam se najviše bavio u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je za N1.

Sada se, kaže, bavi još eksperimentalnijom muzikom – a za sebe kaže da je najizvođeniji kompozitor na svijetu.

“Pa, moja kompozicija se sastoji iz tri čina. Prvi čin je dolazak na binu, drugi je postavljanje instrumenata, a treći je izvođenje nota. To je moja postavka – i eto zato sam najizvođeniji”, kazao je kroz šalu.

“Moju muziku ne razumiju ni moji prijatelji, a ne ostali ljudi. Uvijek su mi se smijali – a sjećam se kada sam izdao prvi CD, davao sam ga svojim prijateljima da plaše djecu”, kazao je u Novom danu.

Radio je muziku za film The Room, za koji kaže da je svjetski fenomen.

“Pa to je najgori film ikada napravljen. Kad je u LA, a to je svake posljednje subote u mjesecu – red bude kao od Vječne vatre do Parkuše. To je film koji počinje u ponoć, a završava u četiri ujutro. Radio sam i muziku za dokumentarac o tom filmu, a to je veliki fenomen. Moji studenti kada saznaju to – polude”, kazao je.

Muzika za The Room je nastala slučajno, ali to je bilo jako zabavno. Radio je i muziku za dokumentarni film o dolasku Fidela Castra na vlast na Kubi, koji se može pogledati na Netflixu.

On je vlasnik i Emmyja, a njegovi bivši studenti su jako uspješni dizajneri muzike i Grammyjem nagrađivani producenti. Kaže da je to logično, jer je Los Angeles centar entertainment industrije.

Kaže, da rijetko kada obara svoje studente, a to je zato što:

“Moji studenti plate 55.000 dolara godinu. Oni su moje mušterije. Teško ih je oboriti, jedino one koji ne urade ništa. Onda oni odu sa Univerziteta, koji izgubi 55.000 dolara. Ocjene su vrlo drugačije nego u Evropi. U SAD-u je obrazovanje biznis, a u Evropi je obrazovanje – obrazovanje. Ovdje se ne školuje da naučimo – negoo da uzmemo pare”.

U Sarajevo, rijetko kada dolazi. “Promijenilo se dosta. Svi se mrze, Srbi, Hrvati, muslimani – na to mislim. Nema poštovanja kao što je nekada bilo u Jugoslaviji. Mi u SAD-u smo Jugonostalgičari, a nama je drug Tito još uvijek predsjednik”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.