Učenici stekli nezaboravno iskustvo – proveli noć u muzeju

Kultura 24. mar 201718:15 > 19:17
N1

Učenici osnovnih i srednjih škola od sinoć imaju priliku ući u historiju kao prvi i jedini građani BiH koji su prespavali u Zemljskom muzeju. Sinoć je naime počela avantura "Noć u Zemaljskom muzeju". Avantura edukativno-zabavnog karaktera u kojoj sudjeluju učenici, profesori i nastavnici iz 51 osnovne i srednje škole.

Noć u muzeju. Ne radi se o filmu, već o jedinstvenoj prilici za učenje i druženje. Naime, srednjoškolci koji su došli iz svih krajeva države sinoć su prespavali u Zemaljskom muzeju BiH. Tako su se po prvi put u historiji u muzejskim prostorijama uz eksponate našli i jastuci, vreće za spavanje i tople pidžame.

“Bilo je jako zanimljivo, stekli nove prijatelje iz raznih gradova. Jako sam uzbuđena što ću provesti noć u Zemaljskom muzeju”, kazala je učenica lda Jarić.

“Prvi put da idem na radionice i da istražujem. Ovo je veoma interesantno, upoznajem nove ljude, saznajem nešto novo. Ovo je odlično i svi bi trebali probati”, dodala je učenica Alma Muharemović.

Puni pozitivnih utisaka, čini se da su oduševljeni ovim, posebnim pristupom učenju kroz igru i praksu. Ovi mladi israživači imali su uvid u svijet arheologije, etnologije, ornitologije i morskog svijeta. Noć u muzeju bla je ispunjena radionicama i aktivnostima.

“Večeras sam bila na dvije radionice. Vezano za sove i građu sove. Druga vezana za ajkule i bila mi je mnogo interesantnija”, otkrila je Muharemović, a njen školski kolega Toni Bilić kazao je da je prisustvovao radionici na području etnologije i da su proučavali grnčarstvo.

Znanje nije jedino što su srednjoškolci stekli. Bogatiji su i za nova prijateljstva, ali i neobično i zanimljivo iskustvo – noći provedene u muzeju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.