Novogodišnja Rock 'n' Roll bajka u BKC-u Tuzla

Kultura 17. dec. 201416:39 > 16:49
Podijeli:
Izvor: N1

Na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra bit će upriličena novogodišnja predstava za djecu “Novogodišnja Rock 'n' Roll Bajka” u režiji Mirze Salihovića; a koja se radi u koprodukciji BKC-a Tuzla i Art Centra Lukavac.

Riječ je o autorskom projektu mladih tuzlanskih glumaca, koji kroz interaktivan pristup, pričaju kultne bajke uz koje su I sami odrastali, a koje su u današnjem vremenu uspješno potisnute društvenim mrežama, androidima I drugim tehnološkim dostignućima.

Cilj ovakve, atipične novogodišnje čarolije, ogleda se u oživljavanju bajki, vrednovanju istinskih vrijednosti kod djece i u očuvanju istih, kroz najluđu dječiju novogodišnju RNR zabavu“, navodi reditelj predstave.

U predstavi igraju Rusmir Krdžalić, Jasmina Dedić i Olivera Blažević. Za vizualne efekte predstave pobrinuli su se Ademir i Tarik Omerčehajić, a cjelokupan projekt popraćen je objektivom tuzlanskog fotografa Tarika Dahića. Veselog vuka u ovčijem krznu i idejno rješenje plakata osmislio je i dizajnirao Damir Pirić.

Režijskim konceptom, predstava je obogaćena mnoštvom songova, dječijih RNR hitova, šarenom kostimografijom, svjetlosnim efektima i plesnim tačkama. Posebno zanimljiv i rijetko viđen element, koji će rasplamsati maštu malih gledaoca, biti će teatar sjenki.

Nakon putovanja kroz bajke, puno igre i pjesme, likovi iz predstave svoj put završavaju u Djeda Mrazovoj zemlji, koja će na čaroban način upotpuniti ovu bajkovitu priču, a mališanima u publici pružiti idilu novogodišnjih praznika.

Predstava je dobila pozitivno mišljenje PPZ (Prosvjetno pedagoški zavod TK), a Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta TK dalo je saglasnost i preporuku za izvođenje.

Prva repriza biti će upriličena 24.12. sa početkom u 12:30.