Hit Sajma knjiga – "Zašto je zabranjen bosanski jezik"

Kultura 24. apr 201716:50 > 17:14
N1

Ove godine navršava se tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Povodom toga izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle pripremila je specijalno izdanje - knjigu „Zašto je zabranjen bosanski jezik“, koja je hit na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Sarajevu.

Austrougarska vlast je 17 godina prije donošenja odluke o zabrani bosanskog jezika donijela odluku da se napravi gramatika bosanskog jezika i da se bosanski jezik uvede u školstvo. No, prema riječima Šime Ešića, za ukidanje naziva bosanskog jezika nije odgovorna austrougarska uprava, nego bošnjačka elita, kojoj je pitanje zemljišta bilo važnije od pitanje jezika.

Tadašnji predstavnici Bosanaca, Bosne i Hercegovine, dakle oni koji su čuvali bosanski jezik, odrekli su se tog naziva u korist glasanja za agrarnu reformu, za pitanje zemlje“, istakao je Šimo Ešić, urednik izdavačke kuće “Bosanska riječ” Tuzla.

Autentični dokumenti iz 1907. godine koji govore o zabrani bosanskog jezika, nalaze se u knjizi Miše Ešića “Zašto je zabranjen bosanski jezik”. Knjiga je inače njegov magistarski rad.

Knjiga je ustvari neka vrsta opomene da se sa temeljnim vrijednostima kulturne baštine ni u kakvim odnosima i ni u kakvim uslovima ne može pogađati i trgovati“, dodao je Ešić.

Od pet nagrada koje se dodjeljuju zadnjeg dana Sajma knjige, nova knjiga Šime Ešića “Olovka pustolovka” dobila je nagradu za najbolju dječiju knjigu u Bosni i Hercegovini.

Inače, dodjelom sajamskih nagrada zatvoren je 29. Sajam knjige.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.