Potvrđeno za N1: Vraća se 'Audicija' sa orginalnom postavom

Kultura 12. maj 201718:02 > 19:16
Izvor: N1

Trideset i tri godine nakon prvog izvođenja i nakon duge pauze, na scenu se vraća kultna sarajevska "Audicija", jedna od najgledanijih predstava ikada na ovim prostorima. Za N1 je potvrđeno kako se regionalna turneja očekuje najesen, te kako će u njoj učestvovati originalna postava.

“Ja sam završio gimnaziju u Bosanskom Grahovu, odsjek sistematika informatike. Završio sam taj rad, i eto, bavim se glumom”…

Ovako je lik Bogoljuba Šaulića, mladića iz provincije koji je došao u Sarajevo da upiše glumu, tumačio Emir Hadžihafizbegović. Danas proslavljeni bh. i regionalni glumac i direktor Kamernog teatra 55, odlučio je ponovo zaigrati u kultnoj sarajevskoj “Audiciji”, zajedno sa svojim kolegama.

“Sastalo se Bijelo Dugme, sastao se Parni Valjak, Mick Jagger ponovo hoda sa Rolling Stonesima, Pink Floyd se hoće opet skupiti, pa što ne bi i Audicija? To nije nikakva sad retro priča u smislu da ćemo mi sad raditi nešto što je samo flashback na 84. i 89., tih pet godina, nego ćemo sigurno i aktuelizirati predstavu”, kaže Hadžihafizbegović.

Prva “Audicija” odigrana je na otvorenoj sceni “Obala” u decembru 1984. godine. Pored Emira Hadžihafizbegovića, u njoj su igrali tadašnji studenti Akademije, Admir Glamočak, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić i Senad Bašić. Više od tri decenije kasnije, na scenu se vraćaju u istom sastavu.

“Svaka predstava je uvijek imala nešto novo, kao i svaka komedija. Komedija prosto traži trenutak. Mi smo toliko tih stvari smišljali po garderobama, hodnicima, kafanama. Ja se nadam sad kad nastane i ovo okupljanje da će to biti friško i da će biti mnogo nekih novih doskočica i poskočica”, navodi Senad Bašić.

Nastala kao studentska vježba na sarajevskoj Akademiji scensnih umjetnosti, “Audicija” je vrlo brzo postala apsolutni hit u cijeloj Jugoslaviji. Uvijek se tražila karta više, a ova predstava do danas drži rekorde gledanosti u mnogim teatarskim salama širom regije.

“Mi smo se tada odlučili, Boro Stjepanović i Emir Kustirica su odlučili da napravimo vježbu u kojoj ćemo imitirati kandidate koji dolaze na audiciju. Onda je nastala ta urnebesna predstava. Mislim da tajna te predstave leži u dvije stvari: najprije u demistifikaciji nekog društvenog konteksta koji smo tada živjeli. I naravno, nadam se da neću biti neskroman, zato što su to radili jako dobri glumci”, ističe Hadžihafizbegović.

Upravo sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu krenula je priča legendarne “Audicije”. Kao jedna od najuspješnijih predstava ikad na ovim prostorima, doživjela je više od 3.000 igranja, a pogledalo su je više od dva i pol miliona ljudi. Najesen, kreće nova turneja, a publika širom regiona moći će uživati u igranjima originalne sarajevske “Audicije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.