Vajar Stevo Selak za N1: Na koga liči kip Melanije Trump

Kultura 07. jun 201710:28 > 10:31
N1

Reporterka N1 Anđelka Marković u Banjaluci je razgovarala sa Stevom Selakom, koji trenutno izrađuje kip Melanije Trump.

Po završetku bi trebao biti postavljen u krugu fabrike Bema, onoj koja je izradila dva para cipela za prvu damu SAD-a, a ovaj umjetnik je još ranije izradio kipove Vladimira Putinam, Donalda Trumpa i Sokrata.

Kako kipovi izgledaju i na koga liče – objasnio nam je sam umjetnik.

“Melanija ide teško, ali biće dobro. Glavu sam joj mijenjao 30 puta. Napravim glavu 2-3 centimetra veću, pa tešem. Onda sam imao problema sa novinarima, koji su rekli da liči na Željku Cvijanović. Puno su me naljutili zbog toga. To je kip bio nerealan, nos, čelo, nabacana kosa. Oni su rekli da je to Željka. Nisu bili fer, ja se izvinjavam premijerki. Nije to bilo kulturno od novinara, jer je to bila univerzalna glava – koja se kleše pa se dobije ova. Ovoj glavi moram dati živosti, života”, kazao je.

Kaže da glava Melanije Trump mora da zrači, da bude radostan – a to će uraditi preko vikenda, kako bi u ponedjeljak bila predstavljena.

“Kada Melaniju završim u potpunosti, ona ide u fabriku. Ovaj kip lijepo izgleda, ali ima tu još detalja za doraditi. Jagodice ću popraviti i raditi na osmijehu”.

Selak kaže da je kip Donalda Trumpa napravio “za sekundu”, a da mu je kip Vladimira Putina polomio rebra.

“On je brzo išao. Za mjesec dana, manje. Najbrže što može. Putin je bio početak. Pravio sam ga u garaži. Onda sam pokušao da pečem glinu, napravio sam mu točkove. Onda je pao preko mene i polomio mi rebra. Ovaj kip ima 300 kila. Tri puta sam putina pravio. Nisam znao kako to ide, nisam znao materijale. Pucalo je, razbijalo se. Nakon šest mjeseci sam ga napravio”, kazao nam je.

Inače, svaki njegov kip ima svoju priču. Svog sina Mateja napravio je kao glinenu statuu, pored njega je Sokrata, kao simbola pameti i inteligencije. U međuvremenu, pravi svoj kip – čija poza kaže da se bori u ovim teškim vremenima, i “nije lako živjeti”.

“Život je borba, od kako se rodiš. Zato je moja ruka stisnuta, jer ja sam borac i živim da preživim. A onda dolazi Putin,. koji drži ruku na srcu i nageo se naprijed – kojom kaže ‘sve za Rusiju'”.

Za Putina kaže da je pravi državnik, a Trump mu se sviđa jer nije političar.

Ovaj umjetnik je preživio tri kliničke smrti. Kako kaže, dvije zapisane – jedna i nije, a napisao je knjige čija se radnja dešava u budućnosti. Šta nas tamo očekuje?

“A, bolji dani. Ova godina će biti najteža. 2017. je čistilište. Onda dolaze bolji dani. U privredi, ekonomiji i svakom pogledu. Za 15 godina u BiH će biti prelijepo živjeti, 10 možda”, kazao je u razgovoru sa Anđelkom Marković.

“Ja imam tikove, nisam vidovit. Odjednom mi bljesne i dođe. Samo od sebe. Nisam vidovnjak”, kazao je Banjalučanin sa interesantnim hobijem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.