Knjiga o Hajderovcima obavezan udžbenik u SAD-u?

Kultura 13. jun 201710:05 > 10:24
N1

Hajderovci se godinama bave stolarstvom, a kad su Salem i njegov sin Edin čuli kako će baš oni praviti stolicu za papu Franju, bili su više nego oduševljeni i nazvali su ovaj čin "projektom života".

Njihova djela naručivali su mnoge poznate ličnosti, između ostalih i igrač Barcelone i hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, a likove u drvetu imaju i Rollingstonesi. O drvnoj industriji, drvorezbarstvu kao umjetnosti razgovarali smo sa Edinom Hajderovcom.

Gdje je danas papina stolica?

Hajderovac: Izradnja stolice je najveća čast koju smo dobili u karijeri. Gospodin Vinko Puljić je koristi za mise i ona krasi katedralu u Sarajevu.

Već ste kazali da je stolica vaš životni projekat?

U prvom momentu, prvih 10 dana kada smo dobili zeleno svjetlo, da pravimo stolicu, nismo bili svjesni kakvo smo povjerenje pored mnogobrojnih ponuda dobili. Međutim, nismo sumnjali u naše sposobnosti.

Šta je presudilo da vi dobijete ponudu?

Kako su nam kazali, samo je kvalitet bitan. Na sastanak smo ponijeli uzorke i ljudi su bili oduševljeni. Projekat je išao i u Vatikan i čekalo se odobrenje Puljića. Sve je trajalo pet dana i dobili smo da radimo stolicu.

N1

Koliko košta izrada ovakve stolice?

Skupa je. Nas trojica (otac i dva sina) smo radili preko 2.150 sati. Pravljena je od prvoklasnog oraha i to je jedna od najskupljih građa drveta kod nas u BiH.

Stolica za papu bila je motiv za dječiju knjigu u SAD-u?

Nismo očekivali toliku medijsku pažnju. Jedan američki pisac (Stefan Salinas) nas je kontaktirao, a on pravi priče o religijama, i svidjelo mu se što smo mi muslimani, moj je djed hadžija, te nas je zamolio da napiše knjigu o nama. Hvala Bogu, ta knjiga je ugledala svjetlo dana, a nadam se da će u tom dijelu Amerike uči kao obavezan udžbenik u vjeronauci.

Koliko je popularan i cijenjen zanat?

U BiH jeste cijenjen, ali kod nas nije velika kupovna moć da bi se mogao priuštiti neki zahtjevniji projekat. Vani više radimo.

Od kuda ideja da Stonesi imaju likove u drvetu?

Meni je ta ideja naumpala jer sam simpatizer Stonesa.

Stolarstvo porodična tradicija?

Dobio sam dar od Boga, a tu su i geni i nastavio sam tradiciju. Imam sina, a i moj brat ima dva sina i nadam se da se tradicija neće ugasiti.

Portret za Ivana Rakitića?

Potrete mi je najteže raditi. Jedan Rakitićev prijatelj je tražio portret fudbalera Barcelone i on mu je uručen. To mi je bila velika čast. Volio bih uraditi portrete i za druge fudbalere.

Postoji li nešto što je nemoguće napraviti?

Ne. Imao sam jednu mušteriju koja me je pitala da li mogu sve napraviti. Ja sam rekao da, ako Bog da. On mi je dao projekat stolice, to je bilo prije papine stolice, i to smo uradili. Sve se može napraviti, samo zavisi koliko košta.

Za dva mjeseca počinjem raditi najveće ajete iz Kur'ana koji su izrađeni u duborezu i koji bi trebali ući u Ginisovu knjigu rekorda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.