Na Dobrinji otvorena galerija "Bosna zemlja Božije milosti“

Kultura 18. jun. 201710:32 > 11:04
Podijeli:
Izvor: Galerija

Galerija „Bosna zemlja Božije milosti“ na Dobrinji, otvorila je svoja vrata u subotu, 17. juna 2017. godine.

Otvaranju je prisustvovalo nekoliko desetina prijatelja i zaljubljenika u umjetnost.

Umjetnik i pjesnik, Hajro Šabanadžović je u šezdeset šestoj godini ostvario svoju želju otvorivši vlastiti umjetnički kutak. Prisutnima je poručio da nikada nije kasno.

„Na otvaranje sam pozvao divne ljude sa kojima sam dijelio dobar dio prelijepog života. Pored takvih osoba, nije teško osjećati se osjećati sretno i posebno. Zaista sam sretan, odzivom, atmosferom i reakcijama na moje stvaralaštvo, izgled i koncepciju Galerije. Želim da iskoristim priliku da se svima zahvalim na učinjenoj časti i zadovoljstvu da sa mnom podijele ovaj veliki trenutak u mome životu. Nadam se da je zadovoljstvo bilo obostrano“.

Zbog čega mu je bilo potrebno toliko dugo da se odluči na ovaj korak, on kaže:

„O tome šta radim trebalo bi mi pedeset godina priče. O tome zašto otvaram galeriju, zašto je nisam prije otvorio, isto toliko godina. Barem. Da sam bilo kada prije izašao u javnost sa bilo kojom slikom, to bi bilo kao da sam pokušao prodati vlastito dijete. Sada me uveliko pritislo breme mnogobrojnih kalendara, spremaju se da me potope. Uplaših se za slike, šta će biti sa njima? Najbolje i najljepše će udomiti. One druge, plašljive, stidljivije, neobičnije će zatvoriti u neke memljive podrumske prostorije sumnjive kakvoće. A meni su sve lijepe, slatke, razigrane, raskošne, neobične, mjestimično lijepe i savršene, samo svoje, jogunaste, ali i umiljate. Nadasve, jasno, uočljivo, ljudskom rukom miješane. Eto, zato, odlučih da udomim slike. A kako ih udomiti? Naći dobre ljude koji će mi platiti udomljavanje vlastite djece. I to vam je priča za medije. O nekim drugim ne smijemo pričati, kažu još uvijek ne vjeruju mahali. Dođite i pogledajte slike. One će vam reći sve. Ne plaše se one iskrenog suda. Ma kakav on bio“.

U galeriji možete pogledati više stotina slika, ali i kupiti neke od njih po sniženoj cijeni. Ova ponuda traje tokom prvog mjeseca rada galerije.

Galerija „Bosna zemlja Božije milosti“ se nalazi u ulici Trg Sarajevske olimpijade bb, na Dobrinji III.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.