Knjiga "One Book For Peace" poslala poruku mira iz BiH

Kultura 21. jun 201709:01 > 09:33
Izvor: N1

Na Internacionalnom festivalu kreativnosti Cannes Lions, projekat ONE, odnosno "One Book For Peace" iz Bosne i Hercegovine, dobio je tri prestižne Lions nagrade. Među 46.000 prijavljenih radova, autorski rad Mirnesa Kovača osvojio je dvije bronze i jedno srebro.

Dva bronzana Lava su za izdavaštvo i PR, te srebro za promociju. Ovo je inače prva nagrada za Bosnu i Hercegovinu sa ovog festivala. Tim povodom gost Novog dana bio je Mirnes Kovač.

Ova međureligijska knjiga, priznata je u svijetu, a dolazi iz BiH po prvi put.

Ovaj projekat je imao sreću da je dobio podršku Međureligijskog vijeća, a osmislili smo ga tako da pošalje poruku mira iz Sarajeva. Mi u Sarajevu imamo šta reći današnjem svijetu jer smo doživjeli ono što danas gledamo na malim ekranima – patnje, ubijanja, stradanja i ova knjiga je poruka iz Sarajeva koje se s pravom naziva ‘evropski Jerusalem’“, istakao je Kovač.

Knjiga je projekat koji je osmišljen da predstavi na jednom mjestu učenja iz Kur'ana i Biblije na deset zadatih tema. Na projektu sam radio u saradnji sa dvojicom teologa, jedan sa Katoličke teologije i drugi sa Fakulteta islamskih nauka. Od njih sam tražio da izvuku po deset citata iz Kur'ana i Biblije da bismo ih onda uporedili i da napravimo vizuelni prikaz toga da poruke svetih knjiga nose slične poruke po veoma važnim temama. Mi imamo jako mnogo toga oko kojih se vjerske tradicije ne slažu, međutim ova knjiga je htjela da naglasi da unatoč tome imamo važnih tema oko kojih se možemo složiti“, dodao je Kovač za N1.

Istakao je da je knjiga poruka kojom žele da u vremenu kada se religija žestoko zloupotrebljava pokažu da se ne može zloupotrebljavati i da imamo daleko kredibilnije dokaze iz vjerskih knjiga.

Jedan je Bog i Židovima i kršćanima i muslimanima i on je zajednički. Ono što jedan Bog pokazuje i jednima i drugima i trećima nosi zajedničku nit, zajedničku poruku – mir, pravda, ljubav, odnos prema bližnjima, pomaganje, svetost života“, rekao je.

O tumačenju vjere danas je kazao: “To je novi trend u svijetu, odnosno imamo jako mnogo napuštanja tradicionalnog obrasca te imamo poplavu ljudi koji žele nametnuti svoju karizmu, a da bi to uradili moraju u tom poduhvatu prvo da potkopaju karizmu onih tardiconalnih instituta novim. To je utrka za ideje i sljedbenike i to je ono što se u knjigama spominje – utrka za duše. U tom poduhvatu krše se sva pravila i nude se veoma sporne, iskustveno neprovjerene i vrlo opasne ideje“.

Govorio je i o džamiji liberalnog pristupa koja se nedavno otvorila u Berlinu i u kojoj u istom safu klanjaju i muškarci i žene.

To je upravo u kontekstu ovoga slobodnog pristupa, slobodnog načina gdje su zanemarene sve regule koje je tradicionalni vjerski obrazac postavio. To je jako opasno i izazvat će jako mnogo gnjeva među tradicionalnim pripadnicima, to je skrnavljenje vjere na neki način. Obred ima svoju propise. Treba se boriti za ravnopravnost ali u toj borbi ne možemo rušiti temeljne postavke vjere“, naveo je.

Knjiga One Book For Peace je poslata najuticajnijim svjetskim liderima.

Knjiga je apel svjetskim i vjerskim i političkim vođama i poslata je uz poruku mira i ako ništa da dirnemo u svijest, da pozovomeo svijet da se zaustavi ovo što danas smara svijet. Mi svakih nekoliko dana strepimo od toga gdje će biti napad – juče u Briselu, neki dan u Londonu. Stvorili smo klimu straha i mi se želimo na ovaj način boriti protiv straha“, naglasio je Kovač u studiju N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.