U Banjoj Luci završen 'Kozara etno festival'

Kultura 03. jul 201721:21 > 21:22
Kozara etno festival

Trinaesti „Kozara etno festival“ završen je večeras u Banjoj Luci defileom učesnika iz osam zemalja, Poljske, Grčke, Srbije, Etiopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH.

Na ljetnoj pozornici tvrđave „Kastel“ nastupile su pobjedničke folklorne grupe manifestacije koja je ove godine okupila oko 450 učesnika.

Publika je sinoć u okviru “Kozara etno fusiona” ima priliku da kroz nastup orkestra RKUD “Proleter” (Sarajevo) i grupe “Shazalakazoo” (Beograd) osjeti izvorno kulturno nasljeđe u savremenom ruhu.

Tokom prvog dana „Kozara etno festivala“, u potkozarskom selu Piskavica predstavljena je kozarska kultura s tradicijom i običajima, ali i tradicionalne igre i različitost narodnih nošnji učesnika.

Na stručnom seminaru raspravljalo se o pjesmama, igrama i običajima Kozare, Grmeča i Janja, a organizirano je i takmičenje u tradicionalnoj disciplini “bacanje kamena s ramena”. 

Direktor Turističke organizacije Grada Banja Luka Ostoja Barašin je naglasio da je “Kozara etno” jedan od najposjećenijih festivala i da su za proteklih 13 godina predstavnici gotovo svih evropskih zemalja gostovali u Banjoj Luci.

– Turisti u Piskavicu dolaze tokom cijele godine i to je najvažniji rezultat koji smo ostvarili. Kozara etno festival promovira cijeli grad kao turističko odredište, kao i značajnije kulturne vrijednosti. Tokom godina trajanja festivala, mi smo iz našeg potkozarskog kraja pronašli i od zaborava otrgnuli 13 narodnih običaja – rekao je Barašin.

Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacije grada Banja Luka i kulturno umjetničkog društva “Piskavica”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.