Likovna kolonija Breške u Tuzli poznata i van granica BiH

Kultura 06. jul 201718:02 > 19:21
N1

Likovne kolonije su mjesta na kojima umjetnici stvaraju na mjestu događaja. Slikari ovih dana stvaraju djela na osamanestoj likovnoj koloniji Breške u Tuzli koja postala je prepoznata u cijeloj BiH, a organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Tuzli u čijem fundusu ostaje najveći dio slika.

Po završetku likovne kolonije u Breškama, svake godine ostane do 30 djela od kojih se dio pokloni domaćinu, dio se nalazi u KŠC „Sveti Franjo“, a dio se proda i ide za stipendiranje studenata. Robertu Petroviću trogodišnja stipendija bila je bitan podstrek u školovanju.

Stipendija mi je bila korisna za moju literaturu na fakultetu, za vannastavne aktivnosti koje su pridonosile mom studiranju i općenito da pomognem roditeljima da ne moraju sve sami finansirati”, istakao je Robert Petrović, Napretkov stipendista.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 15 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Mađarske. Činjenica da svojim petodnevnim slikanjem pomažu nečije školovanje, za umjetnike predstavlja zadovoljstvo.

To će mi biti jaka čast ako to može stvarno uraditi nešto da doprinese tim đacima i studentima, onda sam više nego zadovoljan“, naglasio je Lojze Kalinšek iz Slovenije.

Drago nam je zbog toga. Počastvovani smo svi. To je jedna dobra organizacija i ideja“, kazala je Martina Grević iz Srbije.

Svake godine drugi su umjetnici koji slikaju i crtaju po slobodnoj želji u dvorištu crkve u Breškama. Svi oni različitim stilovima i tehnikama svoje viđenje brežačkog kraja, stoljetnih lipa i prirode prenose na platno.

Ja sam ekspresioni umjetnik. Ja prvo gledam, uživam i primam svu prirodu. Prva dva dana nešto sam skicirala. Onda se otčepilo sve ono što sam doživjela, a to je ova mir, krasna drveća i prelijepa priroda“, komentarisala je Alisa Teletović iz BiH.

Temu ne dajemo iz razloga zato što umjetnici uvijek izaberu da barem jedno platno posvete ovom kraju, ovim ljudima, prelijepom pejzažu. Tako da jedno platno obrade u svom nekom stilu, a drugo platno u drugom ili sav svoj rad posvete Breškama“, rekao je Boris Pejić, umjetnik i član „Napretka“.

Kolonija je ove godine doživjela punoljetstvo i postala prepoznati kulturni događaj i van granica BiH.

Međunarodna likovna kolonija Breške iz godine u godinu postala je dio kulturnog i umjetničkog života Tuzle. Do sada je kolonija Tuzli iza sebe ostavila više od 700 djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.