Film "Behar" u utorak u 20 sati premijerno na N1

Kultura 10. jul. 201711:50 > 13:39
Podijeli:
Izvor: N1

Televizija N1 će u utorak u 20 sati premijerno prikazati dokumentarni film "Behar". Zašto se "Behar" razlikuje od drugih filmova koji govore u vezi genocida u Srebrenici otkrili su Tarik Hodžić, scenarist i režiser filma, Adnan Ćuhara, direktor produkcijske kuće "Prime Time" te proslavljeni snimatelj i direktor fotografije Mustafa Mustafić.

Ćuhara je podsjetio da je “Prime time” prošle godine na Sarajevo Film Festivalu (SFF) učestvovao sa dva filma – “Scream For Me Sarajevo” i “Behar”. Film o Srebrenici je ostao u sjeni priče o posjeti pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona, opkoljenom Sarajevu.

“Scream For Me Sarajevo” je prošle godine osvojio tri nagrade na SFF-u i postavio dva rekorda”, kazao je producent, a režiser Hodžić je dodao:

“Ova dva filma imaju dva različita formata. ‘Scream’ je dokumentarni dugometražni film, dok je ‘Behar’ dokumentarno-igrani kratki film. U toku prošlogodišnjeg SFF-a oba filma su prikazana, ali je ‘Scream’ izašao u prvi plan. Čekali smo kada ćemo uraditi televizijsku premijeru koja će biti sutra, u utorak u 20 sati na televiziji N1”.

Proslavljeni snimatelj Mustafa Mustafić je pokušao objasniti zašto je “Behar” poseban film.

“Kada pogledate, shvatit ćete zašto je poseban. Za mene je značajan zato što sam radio sa jednim mladim i talentovanim rediteljem. Dopalo mi se što se ideja filma zasniva na slici i zvuku. To je uvijek šansa za kameru, čim nema izjava, čim se izražavate slikama – to je šansa za kameru. To je pravi art film”, istakao je Mustafić.

Hodžić je otkrio kako mu je bila velika čast raditi sa Mustafićem kojeg je nazvao “institucijom”.

“Nakon rada sa Mustafićem, nisam imao tremu kada sam radio sa Bruceom Dickinsonom”, našalio se režiser.

Kada se kaže Srebrenica, onda se najčešće govori o statistici. Međutim, “Behar” je bio Hodžićeva intimna želja da ovim filmom “vrati ljude u život”. Posebno je pohvalio doprinos izvršnog producenta koji je morao osigurati da Srebrenica bude potpuno prazna.

Na kraju svoga gostovanja u Novom danu autori su ispričali jednu anegdotu koja možda ponajbolje pokazuje kako na ovom svijetu ništa nije slučajno.

“Imali smo krajnji rok da pošaljemo verziju filma na SFF. Kada sam dobio prvu verziju od Tarika, sjeo sam da pogledam film kako bih utvrdio njegovo trajanje. Vidio sam da se film završava nakon 11 minuta i 7 sekundi i ostao sam u nevjerici. Pomislio sam da je Tarik namjerno Tarik to uradio – da dužina filma odgovara datumu genocida (11/07). Nazvao sam ga i pitao koliko je trajanje filma, a Tarik mi je odgovorio da traje ispod 12 minuta. Tada sam mu rekao da je trajanje filma 11 minuta i 7 sekundi”, prisjetio se producent.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.