Kako je Sanel Redžić postao svjetski priznati gitarista

Kultura 19. jul 201709:36 > 09:49
N1

Sanel Redžić je bosanskohercegovački gitarista klasične muzike, rodom iz Tuzle, a trenutno nastanjen u Weimaru u Njemačkoj.

Jedan je od najcjenjenijih klasičara svijeta trenutno u svojoj klasi. Osvajao je, i osvaja, prestižne nagrade širom svijeta; u Japanu, Kini, Portugalu, Austriji, Mađarskoj, Meksiku, Americi, a ovoga jutra je bio gost Novog dana.

Redžić je za N1 rekao kako jako mnogo radi, ali da se trudi dolaziti kada god može u svoj rodni grad.

Dolazim tri do četiri puta, volim doći i nedostaje mi Tuzla, Sarajevo, tako da svaku priliku, ili koncert u blizini, iskoristim da dođem na nekoliko dana. Ovaj put sam odlučio da želim da provedem mjesec dana tu, što je pravi luksuz, ali sam odlučio da cijeli juli ništa ne radim, tako da ovih dana više uživam“, istakao je Redžić.

Kazao je kako se jako puno takmičio tokom školovanja u Tuzli i da su mediji to pratili, a danas ima 29 internacionalnih nagrada.

Kao dječak sam sanjao da ću snimati CD-ove kao što su radili umjetnici ranije, ali sam postao svjestan da je na internetu sve postalo dostupno i želim da se prezentujem na najbolji način i svi gledaoci mogu da pogledaju na mojoj internet stranici o čemu se radi“, kazao je.

U Tuzli i ove godine realizuje ljetnu školu za mlade gitariste.

Radi se o ljetnoj školi koja se održava na zaštićenom prostoru pored Tuzle. Ja sam inače imao već dugo godina, odnosno od 2009. godine, želju da napravim ljetnu školu gdje će svi da uče, da se druže, neće imati stres, tako da smo to prošle godine prvi put i ostvarili. Imali smo 15 učesnika, a ove godine imamo 20. Interesovanje je veliko, imali smo učesnike iz regiona i to nisu samo neka djeca koja su prije nekoliko mjeseci odlučili da žele naučiti svirati – to su profesionalci koji su osvajali prve i druge nagrade na svim evropskim i svjetskim takmičenjima i nama ove godine dolazi 70 posto učesnika od prošle godine, što nam je potvrda da radimo dobro posao“, rekao je.

Istakao je i kako je naziv ljetne škole Prst simboličnog naziva, ali i da su to početni inicijali Predraga Stankovića, legendarnog profesora, koji je učio i Redžića i koji je odškolovao armiju vrhunskih gitarista koji su postali profesori širom svijeta.

Što se tiče školovanja, Redžić nam je rekao kako do sada već ima 12 godina škole.

Više se cijeni vani klasična muzika, jer je potekla iz Evrope. Ja sam završio najveći mogući nivo što se tiče klasične muzike u Njemačkoj. To nije tipični doktorat nego je to nešto što je čast imati u Njemačkoj i do čega nije lako doći. Jako puno koncerata moraš odsvirati i dokazati se svim profesorima s Akademije da si dio njih. Ja sam došao iz Tuzle, grada za koga mnogo ljudi nije čulo, tako da je to za mene velika stvar. Dobio sam poziv i da idem u Ameriku, Los Angeles, gdje bih radio pravi doktorski program koji ne postoji ovdje, kao ni u Njemačkoj i još razmišljam o toj opciji“, istakao je Redžić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.