Poruke uoči otvaranja SFF-a: Ugledajte se na nas kulturnjake

Kultura 11. aug 201720:08 > 20:13
N1

Na koktelu dobrodošlice na Festivalskom trgu uoči svečanog otvorenja 23. Sarajevo Film Festivala vlada izuzetno pozitivan naboj uoči početka najvažnije filmske smotre ovog dijela Evrope.

Brojne zvanice, gosti iz javnog života, ali i kulturni djelatnici potražili su osvježenje prije svečane ceremonije u Narodnom pozorištu, ali i Open Air kinu Metalac.

Naša ekipa razgovarala je sa nekima od njih. Emir Hadžihafizbegović je za N1 izjavio da je presretan što ponovo promovišemo bh. kulturu, film, ugostiteljstvo, gastronomiju, duh.

“Sretan sam što imam tri filma na festivalu i sva tri su koproducentska. To govori da unutar regije nemamo problem u saradnji, sarađujemo unutar kinematografija, izadavaštva, umjetnosti…” kazao je Hadžihafizbegović.

Uputio je i poruku bh. političarima: “Neka se ugledaju na nas kulturnjake. Mi se ne naslanjamo ni na kakve ideologije osim umjetnosti”.

Jovan Marjanović, šef Industry odjela SFF-a, takozvane žile kucavice SFF-a za N1 je kazao da su ove godine brojne stvari drugačije.

“Novi Open Air, na staroj lokaciji, sa novim izgledom, slikom i zvukom daje novu vrijednost. Nova kina, Pozorište mladih i kino Kriterion. Grad Sarajevo i Općina Centar su se pobrinuli za trg, koji izgleda nikada bolje”, kazao je Marjanović.

Kaže da je promjena u broju dana održavanja dobra zbog većeg intenziteta pri doživljavanju samog festivala, veći je broj gostiju i masovnost na svim dešavanjima.

Bh. režiser Ademir Kenović ocijenio je da su crveni tepih i filmovi u drugom planu, te da je industrija najvažniji dio.

“Pokušaj da se ono što je napravljeno ovdje predstavi na najbolji mogući način. Izuzetno je važan, temeljan način da se obavi komunikacija sa svijetom, ne samo u filmskom, nego i u ekonomskom, turističkom i dipomatskom smislu”, kazao je Kenović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.