Drljević za N1: "Muškarci ne plaču" – drugačija priča o ratu

Kultura 12. aug 201715:28 > 15:32
N1

Sa početkom u 12:00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu prikazan je film Alena Drljevića "Muškarci ne plaču".

Višeminutnim aplauzom publika je nagradila ekipu filma koji je svjetsku premijeru doživio na festivalu Karlovy Vary u Češkoj Republici.

Priča je to o nekoliko muškaraca koji su učestvovali u ratu devedesetih i preživjeli, svaki na svoj način, traume koje i danas 20 godina nakon rata nose duboko u sebi.

“Film govori o susretu ratnih veterana iz nekada zaraćenih vojski. Ja uvijek kažem, poruke se šalju poštom, nije bilo neke namjere da mi nešto poručimo – ili da ovim filmom izgovorimo velike istine”, kazao je Drljević za N1 neposredno pred press-projekciju u Narodnom pozorištu.

“Volio bih da ljudi počnu govoriti o vlastitim istinama, o onome što smatraju istinom. Volio bih da ljude potaknem na razmišljanje, promišljanje o svemu što se dešavalo”, kazao je u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Emir Hadžihafizbegović je nešto ranije kazao da mu je ovo jedan od najdražih ratnih filmova.

“To je kompliment. On je igrao u velikom broju filmova. Film govori na neki drugi način o ratu i posljedicama, na način koji nije uobičajen. Ima dosta filmova o ratu, kod nas i u susjedstvu – ali nijedan nije na ovaj način govorio o ratu”, kazao je Drljević za N1.

Cijeli razgovor sa bh. režiserom pogledajte večeras u specijalnoj emisiji na N1 posvećenoj 23. izdanju Sarajevo Film Festivala koja počinje u 21:00 sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.