"Ne možemo oprostiti ono za što se niko nije izvinio"

Kultura 13. aug 201718:00 > 21:33
TIZIANA FABI/AFP

23. Sarajevo Film Festival je u okviru programa Posvećeno ove godine ugostio američkog reditelja Joshua Oppenheimera čiji je film The Act of Killing prikazan u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Oppenheimer je govorio za N1, a kazao je da mu je Sarajevo najdraži grad u Evropi koji je posjetio do sada.

“Grad je nevjerovatan, nigdje nisam vidio tako kozmopolitski, prijateljski i otvoren grad. Pogotovo zbog hisotrije. Dirnuo me, drago mi je što sam svoj rad predstavio ovdje”.

Njegovi filmovi se bave nekažnjavanjem genocida, a za N1 je rekao da su u Indoneziji, izvršitelji genocida na vlasti. O tome upravo govori film The Act of Killing iz 2012. godine, sa akcentom na genocid.

“Zamislite da je Radovan Karadžić zauzeo grad, postao predsjednik BiH, ovdje u Sarajevu i da je nastavio etničko čišćenje. Preživjeli žive u strahu, to se dešava u Indoneziji. Ima razlike, ali i ovdje je dinamično. I nije mirno”, kazao je u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Nacionalizam je prisutan, a Oppenheimer kaže da je mirenje sa prošlošću ono što se mora uraditi, ako ne želimo da se to ponovi.

 Mladi ljudi mogu naslijediti traume, to je i dokazano, a Oppenheimer smatra da smo mi produkti naše prošlosti.

“Mi smo naša prošlost. Ako su roditelji preživjeli traumu, to nas definiše. Pogotovo je to prikazano u The Look of Silence”, kazao je citirajući i Faulkera: “Prošlost nije mrtva. Prošlost nije ni prošlost. Mi smo prošlost. Volja da dehumanziramo druge se može prenositi sa generacije na generaciju stotinama godina”.

“Moramo raditi na tome da se to nikada ne ponovi”, izjavio je Oppehneimer.

Dijalog, komunikacija, da li je to put ka pomirenju?

“Da, dijelom. Arogantno bi od mene bilo da kažem nešto o mjestu gdje dolazim prvi put. Mislim da volja obje strane, pogotovo nasilnika, njihove djece jeste da kažu da je pogrešno ono što se desilo, da bi došli do oprosta. Ne možemo oprostiti ono za što se niko nije izvinio”, kazao je Oppenheimer uz zaključak: “Šutnja je nastavak opresije”.

Potresni film Joshue Oppenheimera govori o momentu kada je indonežanska vlada zbačena s vlasti vojnim pučem 1965. godine. Anwar Congo i njegovi prijatelji su od sitnih kriminalaca koji su na crno prodavali kino ulaznice promovisani u vođe odreda smrti.

Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milion navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Kao vođa jednog od najozloglašenijih odreda smrti u svome gradu, Anwar je vlastitim rukama pogubio stotine ljudi. Anwar danas uživa poštovanje kao osnivač desničarske paravojne organizacije koja je izrasla iz odreda smrti.

Trailer filma

Organizacija je toliko moćna da u svome članstvu ima državne ministre koji se rado hvale vlastitim zlodjelima – od korupcije i namještanja izbora do genocidnih radnji. Anwar i njegovi prijatelji tvrdili su da su bili inspirisani nasilnim američkim filmovima koje su gledali tokom odrastanja, pa su ih autori filma pozvali da osmisle scene o svojim iskustvima ubijanja prilagođene njihovim omiljenim filmskim žanrovima – gangsterskom filmu, vesternu i mjuziklu. Napisali su scenarij, te pred kamerom glumili sebe i svoje žrtve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.