Oliver Stone primio Počasno Srce Sarajeva

Kultura 13. aug 201718:39 > 21:00
Anadolija

Oliver Stone primio je specijalnu nagradu Počasno Srce Sarajeva u Open Air kinu Metalac na 23. Sarajevo Film Festivalu, za izuzetan doprinos filmskoj industriji.

Nagradu mu je uručio Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala pred više od 3.000 ljudi. Prije dolaska u otvoreno kino Metalac, Oliver Stone je prošetao i crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu – gdje je dočekan velikim aplauzom. 

Režirao je dugometražne, kratkometražne filmove, dokumentarce, ogolijevao je kontroverzne historijske ličnosti i događaje, često na kontroverzan način, ali je uvijek ostao dosljedan sebi. Poznat je i po srčanom branjenju svojih stavova i filmova.

N1
N1
N1
N1
N1

U više od četiri decenije dugoj karijeri, stone je režirao više od 20 filmova, a najpoznatiji je po ostvarenjima Platoon (1986), Born od the Forth of July (1989), JFK (1991) i Natural Born Killers (1994).

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem.

Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Danas je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih režisera u svijetu. 

U svojoj dugoj i plodonosnoj karijeri zaradio je tri nagrade Oscar, a bio je nominovan čak 31 put, uključujući i osam nominacija za glumu, šest za scneario i tri za režiju. U karijeri koja traje od 1971. godine ostvario je gotovo sve, a svojim radom i unikatnim idejama zacementirao se među legende Hollywooda.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva ukupno mu je 61. u karijeri. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.