Oliver Stone: Sarajevo ima srce, čast mi je primiti nagradu

Kultura 13. aug 201721:04 > 21:57
Anadolija

Američki režiser i oskarovac Oliver Stone primio je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Uručio mu ga je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala na Open Air kinu Metalac pred više od 3.000 gledalaca.

“Čast je primiti Srce Sarajeva. Znam da je Sarajevo grad koji ima srce. Bio sam ovdje poslije rata, 2000. godine. Čuo sam priče. Bilo je tragično. Vratio sam se 15-16 godina kasnije. Grad se vratio u život. Puno mi znači sve ovo. Mnogo toga se pozitivnog desilo. Sarajevo je napredovalo. Podsjećajte svoju generaciju o svemu onome lošem što rat nosi, i da se nikada ne ponovi”, kazao je Stone.

“Mislim da je bitno govoriti o ovakvim stvarima pogotovo danas, kad se u javnosti govore neke stvari koje su opasne, i koje mogu da nanesu dosta zla, da bismo svi ostali svjesni šta takva vrsta govora može da izazove, i šta je izazvala ta vrsta govora u prošlosti”, dodao je trostruki oskarovac.

“Naš predsjednik priča o ratu kao da je igra. Prije njega SAD se lupala steroidima rata. Imamo tu prošlost, sada je nabildana vojna sila. Znamo da je to opasno. Zamolio bih sve vas, da dođete i pogledate intervjue sa Putinom, osobom koja ima dosta utjecaja danas, i čiji govori i akcije mogu dosta da naprave”.

“Zbog svega što sam rekao, ogromno mi je zadovoljstvo i čast da prihvatim ovo Srce Sarajeva. Hvala vam svima”, kazao je Stone u kratkom obraćanju sarajevskoj publici.

Prije dolaska u otvoreno kino Metalac, Oliver Stone je prošetao i crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu – gdje je dočekan velikim aplauzom.

U okviru programa Posvećeno SFF-a bit će prikazani Stoneovi filmovi: “Intervju sa Putinom”, “Snowden”, “Vod smrti/Platoon” i “Rođeni ubojice”, a sam reditelj će održati Masterclass – predavanje u Kinu Meeting Point.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.