Stone: Kritikovan sam zbog Snowdena, u SAD-u je on izdajnik

Kultura 15. aug 201715:18 > 15:23
N1

Na platnu kina Meeting Point u Sarajevu nešto nakon 15:00 sati počelo je prikazivanje filma Snowden, američkog režisera Olivera Stonea - koji je i gost 23. Sarajevo Film Festivala.

Stone se pred punom kino dvoranom prije svog Masterclassa, koji je na rasporedu iza 17:00 sati, obratio publici kazavši da nije mnogo znao o Snowdenu i tom svijetu kada se upustio u rad na filmu.

Film nastao po istinitom događaju, događaju koji je potresao i još uvijek potresa svjetsku javnost. Podsjećamo, Edward Snowden je najpoznatiji svjetski zviždač, mladi patriota koji je obavljao posao kompjuterskog programera za više obavještajnih službi.

Zahvaljujući svom poslu, dobio je uvid u sve razgranatije, uključujući i ilegalne, tehnike koje američka obavještajna zajednica primjenjuje za nadzor građana.

Duboko razočaran, tada dvadesetdevetogodišnji Snowden, donosi odluku da promijeni svoj život: u junu 2013. sastaje se s novinarom Guardiana Glennom Greenwaldom i filmskom rediteljicom i producenticom Laurom Poitras te ih upućuje u strogo povjerljive obavještajne podatke kako bi o njima izvijestili svjetsku javnost. 

Oliver Stone svoj napeti i razotkrivajući dokumentarac o Snowdenu opisuje kao biografiju modernog heroja.

“Fascinantno je kada pokušate da ga razumijete. Ima mnogo tehničkih detalja. Mi smo platili cijenu ovog filma u SAD-u. Ljudi ga nisu razumjeli”, kazao je Stone.

On je otkrio da je film produciran bez ikakve kontribucije SAD-a, jer niti jedan studio nije želio da ga finansira.

“Moji saradnici su mislili da se film neće ni snimiti. Imali smo razuman budžet, mladu ekipu – a ova priča je jako važna. Francuska i Njemačka su nam dali novac, a većinu filma smo snimili u Hong Kongu, Njemačkoj, Havajima i Washingtonu”, kazao je. Pojasnio je da mnogi nisu ni vjerovali da će uspjeti završiti film. 

“Ovo je jedan od najiscrpnijih filova na kojem sam radio ikada. Težak je za napraviti, i trebalo nam je tri godine da ga snimimo”, izjavio je u obraćanju.

Nije bio sretan zbog mnogobrojnih kritika u SAD-u koje je dobio na račun filma, ali postoji razlog za to:

N1

“Mnogim Amerikancima je to izdaja. Da je Snowden izdajnik, ali ovaj film ide mnogo dalje od njihovog razuma. Oni misle da je Snowden prodavao tajne, a nisu ni svjesni šta je uradio. Film je mnogo bolje prošao u Evropi”, izjavio je.

Podsjećamo, Oliver Stone primio je Počasno Srce Sarajeva za nevjerovatan doprinos filmskoj umjetnosti, u nedjelju, 13. augusta u Open Air kinu Metalac.

U programu Tribute To – Oliver Stone, na 23. SFF-u na raspored su uvrštena njegova četiri filma. Platoon, kao jedan od najznačajnijih ratnih filmova, Natural Born Killers – Snowden i Intervju sa Putinom, četverosatni dokumentarac/intervju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.