Sarajevo: Promovisana knjiga "Holokaust u BiH" Elija Taubera

Kultura 21. jan 201519:40 > 19:43
Fena

Knjiga ''Holokaust u Bosni i Hercegovini'', autora Elija Taubera promovisana je večeras povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se širom svijeta obilježava 27. januara.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Autor knjige je kazao da je holokaust tema koja će uvijek biti aktuelna, a da su knjige koje govore o toj temi način i doprinos da se takva dešavanja nikada ne ponove.  

“Ne uči se samo iz historije, ako vlastitim koracima ne spriječimo da se budući genocid desi on će se ponoviti”, rekao je Tauber.  

Istakao je da je holokaust najveći genocid koji se ikada desio u historiji čovječanstva, a da je izvršen i na prostoru BiH.  

Knjiga otvara jednu potpuno novu viziju, smatra autor, jer govori o stradanjima Jevreja, o imovini koja im je oteta i o njihovoj obespravljenosti.  

“Mi kao zemlja koja je doživjela genocid trebamo se boriti više i moramo raditi na prevenciji genocida”, istakao je Tauber.  

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović, govoreći o knjizi, rekao je da je ovaj naslov izuzetno značajan i da je trebao biti objavljen mnogo ranije.  

Pojasnio je da je na knjizi dugo rađeno te da su detaljno predstavljeni zločini koji su izvršeni nad Jevrejima.  

“Napravljen je registar žrtava u BiH, registar onih koji su ih ubijali i onih koji su ih spašavali”, kazao je Muratović.  
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci naveo je da je knjiga dobar pokazatelj stanja i teških vremena za Jevreje i da na ovaj način mlađe generacije najbolje mogu biti informisane o historiji.  

“Knjiga nije prva, niti posljednja koja govori o tragičnim vremenima koja su upropastila jevrejsku zajednicu u BiH i okruženju”, rekao je Finci.  

Knjiga “Holokaust u BiH” prva je takve vrste u BiH, izdao ju je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Plod je višegodišnjeg rada i istraživanja te predstavlja proširenu doktorsku disertaciju koju je Tauber odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod nazivom “Kako se provodio holokaust u BiH”.