Hadžiomerović za N1 o filmu Tifa: On ovo zaslužuje

Kultura 22. sep 201710:12 > 10:17
N1

Bakir Hadžiomerović, novinar, ali ovog puta u službi režisera - bio je gost Novog dana na N1. Naime, 26. septembra dokumentarna priča "Tifa" bit će promovisana u Sarajevu.

Od arhivskog materijala, odnosno današnjih kadrova koje je Davor Pušić snimao sredinom osamdesetih, preko raritetnih zapisa ratnog koncerta u klubu Sloga iz novembra 1993., do raznih scena iz novijih godina, autori su imali više od 30 sati materijala.

“Prije neke četiri godine sjedio sam sa Davorom, pošto se film dugo snima, tu je more materijala. Presudna je bila odluka da ja pregledam materijal. Kada sam to uradio, shvatio sam da je to neviđeno blago. Počeli smo Adnan Kapetanović i ja početkom januara da radimo na filmu. Radili smo dva-tri mjeseca i imali smo nekoliko verzija filma”, izjavio je.

Final je verzija od 50 minuta, dokumentarna forma – a premijera u sarajevskom Cinema Cityju bit će zatvorenog tipa.

“Produkcija ima svoja pravila i ograničen broj mjesta. Bojim se da će sala biti mala”, kazao je Hadžiomerović potvrdivši da će film ići u kino distribuciju nakon što završi sa festivalskim životom.

“U filmu govore svi ljudi koji su bili profesionalno vezani za tifu. Ima dosta spontanih scena, koje se ne štimaju”, kazao je gost N1.

Umjesto trailera za film Tifa i Almas Smajlović snimili su pjesmu i spot “Kad boriš se sam”.

“Ja sam napisao tekst, Almas muziku. On je pedantan frajer. Ponekad me živcira, kao njemačka škola. Švabo ga zovemo. Njemu je šokantno da se to brzo nešto radi, ali je pobijedio sam sebe”, kazao je uz šalu:

“Umjesto da pravimo trailere, mi smo ponudili pjesmu koja je najava za film”.

Šta ćemo vidjeti u filmu?

“Film nije hvalospjev o Tifi. Nema podataka nikakvih tu. Pokušao sam da prikažem Tifu onakvim kakav jeste. A teško mi je govoriti kakav je, jer ne bih ušao u ovo da nemamo odnos kakav imamo. Subjektivan sam, to mi je otežavajuća okolnost. Nisam ga htio prikazati boljim nego što jeste. Ima svojih vrlina i mana, to se i Tifi sviđa. Tifa zaslužuje ovakav film”, konstatovao je Hadžiomerović.

Ocijenio je da su Tifa na bini i van bine dva različita čovjek.

“Na bini se pretvori u stroj, mašinu. Fokusiran je na muziku i posvećen publici. Njegov izraz lica bude drugačiji, Kadrovi u filmu opisuju bez komentara tu činjenicu. Tifa van bine je kao i svi ostali. Emotivna je osoba, i to ga je koštalo jako. Napustio je tri ozbiljna benda preko noći. Individualac je, a i timski igrač”, ispričao je Hadžiomerović.

“Film je posveta prijateljstvu, nema honorara. Željeli smo pokazati da se ljudske stvari mogu napraviti”, kazao je između ostalog Hadžiomerović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.