Andrej Nikolaidis dobitnik nagrade 'Meša Selimović'

Kultura 23. sep 201721:58 > 22:00
N1

Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2016. godine na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je Andrej Nikolaidis za roman "Mađarska rečenica".

Odluku je donio žiri 17. međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis” u sastavu Adisa Bašić, predsjednica, te članovi Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

Na ceremoniji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla nagradu je Nikolaidisu uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, priopćeno je iz Press službe Grada Tuzle.

“Građanima je dosta nadjačavanja, nadmudrivanja, spletkarenja i mržnje, ljudi umorni od atmosfere u kojoj je čovjek čovjeku vuk, u potrazi za životom u normalno uređenim državama Zapada, masovno napuštaju ove prostore. Vrijeme je, krajnje je vrijeme za promjenu paradigme, odoše nam životi i odoše nam mladi ljudi. Vrijeme je da čovjek čovjeku više ne bude vuk, nego brat.

I večeras su, u najužem izboru, sve sami dobri, pametni i talentirani, angažirani pisci. Tko god pobijedi, pobijedili su svi, pobijedila je dobra knjiga”, izjavio je tom prigodom gradonačelnik Imamović.

Kako je ranije objavljeno, u uži izbor za nagradu “Meša Selimović” bili su nominirani romani: Daša Drndić: EEG, Ivica Đikić: Beara, Damir Karakaš: Sjećanje šume, Andrej Nikolaidis: Mađarska rečenica i Damir Ovčina: Kad sam bio hodža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.