Završen šesti Tuzla Film Festival

Kultura 22. okt. 201721:57 > 21:59
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Proglašenjem najboljih filmova danas je u Narodnom pozorištu u Tuzli završen šesti Tuzla Film Festival-festival južnoslovenskog filma (TFF). Prema jednoglasnoj odluci žirija, najbolji dugometražni film je ”Ustav Republike Hrvatske”, redatelja Rajka Grlića.

Najbolji kratki igrani je ”Iron Story”, Zlatka Kalenikova, dok je ”Aždaja” Ivana Ramadana najbolji animirani film.

Nagrada ”Vila” šestog TFF-a dodijeljena je dokumentarnom filmu ”Scream For Me Sarajevo” Tarika Hodžića, dok je Mao Qichaoa sa filmom ”Revelation – The City Of Haze” bio najuspješniji u kategoriji ”Future Generation Short Films”.

Za poseban doprinos filmskom stvaralaštvu u BiH, nagrada je dodijeljena Adnanu Čuhari, dok je Sanel Knezović dobio specijalnu nagradu za najboljeg producenta.

Govoreći o najboljem dugometražnom filmu, predsjednik žirija Srđan Vukadinović rekao je da se radi o vrlo provokativnom djelu o netrpeljivosti prema različitostima kakve god da su u pitanju, a konkretno u ovom filmu, radi se o seksualnoj različitosti gdje se proizvodi netrpeljivost prouzrokovana ratnim dešavanjima.

”Bilo je šest izvanrednih filmova i veoma je teško bilo odlučiti kada imate samo jednu nagradu. Ovo je jedan vrlo provokativan film i malo je takvih o našoj svakodnevnici, o turobnim posttranzicijskim i posttraumatskim sresovima i dešavanjima iz regiona i to ne samo u Hrvatskoj, nego se može preslikati u svim državama regiona. Ovo je veoma hrabar i smio film koji govori o multiplikovanju i proizvodnji netrpeljivosti na osnovu jedne različitosti”, izjavio je Vukadinović.

Prilikom zatvaranja festivala, Boris Balta, direktor TFF-a rekao je da su očekivanja ispunjena, te da su ove godine za razliku od prethodnih projekcije bile mnogo posjećenije.

Oko 6.000 ljudi je posjetilo festival, a svako večer su dugi igrani i dokumentarni filmovi bili popunjeni. Na otvaranju je bilo oko 800 ljudi, veliki broj škola i ove je godine TFF prevazišao sva očekivanja. Bilo je dosta mladih autora koji su došli, a također i zvučna poznata imena iz svijeta južnoslovenskog filma“, zaključio je Balta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.