Senad Bašić za N1: Lakše je igrati dramu

Kultura 24. okt 201709:53 > 10:08
N1

Proslavljeni bosanskohercegovački glumac Senad Bašić gostovao je u emisiji Novi dan.

Bašić je između ostalih imao i ulogu u popularnoj “Audiciji” koja je nedavno imala ponovno izvođenje nakon 33 godine, a o kojoj je rekao: “Humor ima nešto što je svevremensko. Nije to stvar nekog prezenta, svakodnevnice, kada prođe test vremena, može da ide dalje, da i druge generacije zabavlja. Somelier, kao veliki komediograf, Popović, Gogolj – to su sve ljudi koji su prošli test vremena. Stereotip je da je komedija niži žanr, a lakše je igrati dramu“.

Interakcija je velika i jaka u komedijama, a to znam po komedijama koje su propale gdje sam pomislio ‘Zemljo, otvori se’, jer se niko ne nasmije a igramo po sat i po vremena“, dodao je.

O okupljanju za “Audiciju” je rekao da je kod menadžera koji ih je okupio vidio da razmišlja na zapadnjački način, s obzirom da se vratio iz Australije, da planira precizno i naveo je da je prvo on sve dogovorio pa svi ostali.

O ulogama koje su ga obilježile je kazao: “Neke uloge su glumcu drage, neke su odvratne, neke tako-tako, neke su glupe do bola. Mislim da je u mojoj biografiji, koja je krenula ‘84. godine, i u kojoj ima 120 radova, dva tri rada da su meni draga. Iz teatra sam volio da igram ‘Ljubavnike’. To je komedija nepoznatog dubrovačkog autora koja je u Kamernom teatru igrala za vrijeme, pri kraju i iza rata. Volio sam igrati i Veliju u ‘Biće, biće’ zato što sam tu prvi put imao priliku da improviziram do mile volje. Što se tiče filma, najzačudniji mi je bio Amidža Idriz. Kad sam pročitao scenario, rekao sam: ‘vau, šta je ovo’. Nešto mi je kliknulo u glavi kako to treba uraditi i došao sam do dobrog ništa i ako se uradi dobro ništa, biće nešto. Spojio sam nešto što je gotovo nemoguće“.

Ostatak intervjua pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.