Dani Zaima Muzaferije: Bogat program umjetnika iz BiH

Kultura 10. nov 201713:23 > 13:35
N1

Otvoreni su 14. "Dani Zaima Muzaferije", tradicionalne manifestacije posvećane velikanu bh. glume. Ove godine će biti otvorena u Zavičajnom muzeju Visoko.

Prvog dana manifestacije bit će predstavljena izložba izabranih slika Ismeta Mujezinovića u povodu 110 godina od njegovog rođenja.

“Po prvi put bit će javno izložena slika koju je Ismet Mujezinović napravio u ilegali 1942. godine, kad je boravio u Visokom, i koju nije potpisao zato što se bojao da će se otkriti njegov trag ako je neko pronađe u kući onome kome je donirao pa bi mogli da nastradaju oni koji su ga udomili, jer se tada on krio od neprijateljskog režima”, istakao je Rasim Kadić, organizator ove manifestacije.

Narednih dana manifestacije najavljen je bogat program umjetnika Bosne i Hercegovine: predstava “Nesporazum”, film “Scream for me Sarajevo” te crtani filmovi za djecu. Manifestacija će zatvoriti predstava iz Srbije “Ljubavi Džordža Vašingtona” , što je prvi put da je u manifestaciji uključena predstava koja nije iz Bosne i Hercegovine.

“U ove manifestacije se sakupilo puno toga dobrog. Mora da je to amanet Zaima Muzaferije, njegova karma. On je bio dobar, omiljen. Ja sam imao običaj često reći da je to dobro lice Bosne. I zbog toga sve te neke prepreke koje se nerijetko nailaze, uvijek finansijske, su se nekako prevazilazile i manifestacija sad zaista ima evidentno dobru perspektivu”, rekao je Strajo Krstmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Kadić je istakao da je bitan cilj manifestacije afirmacija mladih umjetnika, pa tako su već od prve godine surađivali sa njima. Prvu manifestaciju je otvorio Tarik Hodžić, tada student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a koji će četrnaest godina kasnije upravo u sklopu “Dana Zaima Muzaferije” predstaviti svoj film “Scream for me Sarajevo”.