"Most" najprodavaniji film bivše Jugoslavije

Kultura 13. nov 201718:08 > 19:27
N1

Osim što je snimljen prema istinitom događaju, prema riječima filmskih kritičara, u filmu "Most" Hajrudina Krvavca, glumi i sjajna glumačka ekipa, dijalog koji je i danas aktuelan, upotreba muzike, dramski naboj... sve to se smatra većim Šibinim dijelom od njegovog poznatijeg filma "Valter brani Sarajevo".

Bata Živojinović: “Šteta, bio je to divan Most”.

Ovim riječima završava se najprodavaniji film bivše Jugoslavije. Jugoslovenski ratni film “Most” Hajrudina Krvavca, snimljen 1969.godine, prodat je u svim zemljama svijeta, osim u četiri zemlje.

“Osim u Čehoslovačkoj, što je jako zanimljivo. Postojala je jedna država koja nije bila ni u jednom bloku, to je bila Albanija i ona nije kupila film. Sa Dalekog istoka, Koreja, Vijetnam. Čitav svijet je gledao film ‘Most’ od Hajrudina Krvavca Šibe”, otkriva Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Pred sami rat, tada mladi filmski kritičar Jasmin Duraković pozvan je da učestvuje u anketi o najboljim domaćim filmovima svih vremena. Prvi film na toj listi bio je „Sjećaš li se Dolly Bell“. Međutim, drugo mjesto za film „Most“ bilo je iznenađenje za domaću javnost.

“Iako je “Valter brani Sarajevo” poznatiji film Hajrudina Šibe Krvavca, unutar filmske zajednice se film “Most” smatra dovršenijim i još većim dijelom. Razlozi su jednostavni, dakle u “Mostu” imamo jednu vrlo efektnu priču zasnovanu na istinitom događaju”, objašnjava Jasmin Duraković, režiser, scenarista i filmski kritičar.

I svi ostali filmovi Šibe Krvavca su nastali prema istinitom događaju.

Da bi zaustavili Njemačku ofanzivu, partizani šalju tim stručnjaka za eksplozive da raznesu strateški važan most. No, jedini čovjek koji zna njegove slabe tačke je arhitekta koji ga je i sagradio. On, međutim, ne želi da vidi svoje remek dijelo uništeno. Upravo zbog arhitekte, most na Tari se dugo u narodu zvao Lazarov most.