Čović uz projekciju "Žabe" otvorio Mostar film festival

Kultura 16. nov 201720:19 > 20:23
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Projekcijom igranog filma "Žaba", bh. redatelja Elmira Jukića, večeras je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru svečano otvoreno jedanaesto izdanje Mostar film festivala (MOFF).

Festival je, uz prigodnu svečanost, otvorenim proglasio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je ujedno i visoki pokrovitelj ovog filmskog događaja u gradu na Neretvi.

“Meni je drago da mogu nastaviti ohrabrivati Slavena u ovome što radi. Uvjeren sam da ovaj festival daje posebnu sliku o Mostaru koji je bio grad bez kina i da nas sve obvezuje na izgradnju boljih uvjeta za život u Mostaru”, rekao je Čović, navodeći kako je Mostar film festival značajan ne samo za Mostar i BiH nego i čitavu regiju.

Da se radi o respektabilnom događaju posvjedočili su brojni gosti mostarskog festivala koji su večeras prošli crvenim tepihom, gdje su bila neizbježna i fotografiranja građana s filmskim zvijezdama. Među njima je bio i hrvatski redatelj Antun Vrdoljak kojem je večeras u Mostaru uručena tradicionalna nagrada “Stablo ljubavi” za doprinos filmskoj umjetnosti.

“Ovo je za mene veoma značajna nagrada, jer, na neki način, Mostar je moj grad. Ovdje sam završio prvi razred gimnazije, služio vojsku za pilota i snimio prvu ulogu za film”, kazao je hrvatski redatelj Antun Vrdoljak.

Nagrada će u subotu, kako je najavljeno, biti dodijeljena i crnogorskom glumcu Žarku Lauševiću.

Na Festivalu, koji će u gradu na Neretvi trajati do 22. studenoga, kako je istaknuo direktor MOFF-a Slaven Knezović, biti prikazano 40 filmova iz 20 europskih i zemalja regije, dok će u natjecateljskom programu sudjelovati devet filmova od kojih će stručni žiri odabrati najbolje glumce glavnih i sporednih uloga te najbolje debitante.

U natjecateljskom dijelu bit će prikazani filmovi “Rudar” (Slovenija), “Prokleti pas” (Srbija), “Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato” (Srbija), “Mrtve ribe” (BiH, Hrvatska), “Žaba” (BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska), “Kad dan nije imao ime” (Makedonija, Belgija, Slovenija), “Zbog tebe” (Hrvatska), “Rekvijem za gospođu J” (Srbija, Bugarska, Makedonija, Francuska, Rusija) te film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” (Crna Gora).

U okviru MOFF-a, kako je naglasila umjetnička direktorica MOFF-a Maja Lasić, održat će se i međunarodni program “Between the Rivers” koji će publici donijeti osam filmskih ostvarenja, a u okviru dokumentarnog programa “DocuSpectre” bit će prikazano šest regionalnih dokumentaraca.

U sklopu filmske manifestacije održat će se studentski program “!Hej studenti studentima” koji za cilj ima promociju edukacijskog dijela filmske umjetnosti te potporu mladim autorima.

Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma “Ričard Roda” i igranog filma “Anka”.

U sklopu MOFF-a među ostalim će se održati veliku poslovnu konferenciju “Balkan Cinema Meeting”, koja će u petak, 17. studenoga, u hotelu Mostar, okupiti značajne ljude iz svih segmenata filmske industrije.

Jedanaesto izdanje MOFF-a uz prigodnu svečanost će biti zatvoreno dodjelom nagrada 22. studenoga u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje se održavaju svi programski sadržaji sedmodnevne filmske manifestacije u gradu na Neretvi.