Ilija Jurišić promovisao knjigu "Istinom do pobjede"

Kultura 24. nov 201719:20 > 19:23
Anadolija

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u punoj sali Međunarodne galerije portreta u Tuzli večeras je svoju knjigu "Istinom do pobjede" predstavio Ilija Jurišić, čovjek kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin u Tuzli u maju 1992. godine.

“Moja je knjiga ispisani nezaborav jednog tužnog i ružnog vremena u historiji mog života, jedne crne tačke koju nisam mogao preskočiti i sve ružne uspomene ostaviti ispred sebe da me više ne ranjavaju. Istina je da nisam obolio od virusa mržnje i osvete, jer suprotno bih sigurno bio trajna žrtva i pružio bih šansu da i dalje čereče moju dušu i tijelo”, izjavio je Jurišić.

U knjizi je, između ostalog, objavio mišljenje pravne struke zbog čega je nedužan proveo tri i po godine u Beogradu, te zašto je pravno optužen i zašto tužilac i prvostepeni sud nisu uspjeli dokazati njegovu krivicu.

Jurišić je knjigu pisao od 25. decembra 2015. godine kada je oslobođen svake odgovornosti.

Profesor Mirko Pejanović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, koji je bio i jedan od promotora ovog djela navodi da su putevi do pravde teški, a do pobjede možda i teži.

“Ovo je knjiga koja nemjerljivo svjedoči da je moguće doći do pobjede ako postoje snažna volja i moralna snaga kakvu je imao autor ove knjige Ilija Jurišić. Ovo je knjiga koja ne svjedoči samo o tome kako je i zašto podignuta optužnica protiv Jurišića od strane tužilaštva u Beogradu, nego govori o tome kako je jedna optužnica bila politički zasnovana i motivisana, kao i o tome da je Ilija Jurišić bio uvjeren da su na njegovoj strani pravda i istina, za koje se odlučio i boriti, a to ga je dovelo do pobjede”, rekao je Pejanović.

Pejanović je dodao i to da knjiga govori osim o autoru i optužnici, govori i o međudržavnim odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, ali najviše “o odnosu građana Tuzle prema svom Iliji Jurišiću”.

“Za generacije koje dolaze ova će knjiga najviše pomoći da spoznaju istinu o Tuzli i organizaciji odbrane Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine”, poručio je Pejanović.