"Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića"

Kultura 30. nov 201720:56 > 20:59
BNP Zenica

U prvom koprodukcijskom projektu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Kulturnog centra Novi Pazar, na velikoj sceni BNP održana je, dugo najavljivana, premijerna izvedba predstave “Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića”, rađena prema autorskoj ideji reditelja iz Beograda Zlatka Pakovića.

Predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“ snažan je novi apel ljudima s ovih prostora, natopljenih krvlju nevinih žrtava, da se dozovu pameti i ljubavi. Osnovni cilj predstave sažet je u ideji da se bavi likom i velikim književnim opusom Ćamila Sijarića, značajnog književnika Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine, čije viđenje stradanja opomena je za sve ljude svijeta.

Govoreći o predstavi, koja je u Zenici pobudila veliko interesovanje, reditelj Paković je istakao da „Sijarić u ovoj predstavi uzima sebi priliku da, sa Ahireta, poruči: Prvog maja 1945. godine bio sam u Džehenemu, da niko drugi poslije mene u njega ne uđe”.

“Sijarić je, vidjevši besmisao rata i zločine koje donosi, napisao sam knjigu o tome ‘Oslobođeni Jasenovac’ sa željom da se zlo nikada ne vrati. Ali, zlo se vratilo, jer nas knjiga nije opametila i opet je pakao, iznova džehennem“, govori o svom viziji predstave Zlatko Paković.

U predstavi igraju glumica Selma Mehanović, Enes Salković i Saša Handžić iz ansambla Bosanskog narodnog pozorošta Zenica, te  beogradski glumci Boris Milivojević i Vahid Džanković, angažirani od Kulturnog centra Novi Pazar. Novopazarska premijera predstve “Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića” planirana je u “Kulturnom centru Novi Pazar” 19. decembara.

BNP Zenica
BNP Zenica
BNP Zenica
BNP Zenica