Spoj baleta i klizanja u tuzlanskom Mejdanu

Kultura 04. dec 201716:50 > 19:15
N1

Tuzlanska dvorana Mejdan prošli vikend pretvorila se u bajkoviti teatarski prostor u kojem je St. Petersburg državni balet izveo balet na ledu, čaroliju i bajku o "Orašaru" Iliča Čajkovskog. Jedinstveni vizuelno-muzički spektakl po prvi put je publika imali priliku pogledati u izvedbi ansambla, koji ove godine obilježava 53. godine postojanja.

Ovi umjentici ponudili su publici pravi klasični balet s klasičnim baletnim kostimima, a koji je izveden na specijalnom klizalištu. Ansambl se sastoji od plesača/klizača, a većina njih bili su vrhunski klizači u pojedinačnom te klizanju u parovima gdje su osvojili i brojne medalje.

“Ovo je sinteza između klasičnog baleta i sportskog klizanja na ledu. Ja mislim da je publika prvi put u mogućnosti vidjeti takvo nešto”, kaže Danijel Verdernjikov, solist.

Klasična baletna priča prenesena je na led uz klasičnu muziku. Članovi ruskog ansambla osim koreografije, morali su savladati i glumačke vještine. Veliku pažnju plijenili su i predivni kostimi.

“Uvjerena sam da je ‘Orašar’ najpopularnije priča općenito u vrijeme Božića i Nove godine. Sama izvedba je u vrlo jarkim i svjetlim bojama i lijep doživljaj”, naglašava Daria Kapustinskaja, solistkinja.

Baletna skupina broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova u Rusiji zbog svojih pobjeda na svim ruskim i međunarodnim takmičenjima u umjetničkom klizanju.

“Neke dijelove je bilo teže, naravno, mjesecima su se sastavljali elementi. Sve zajedno je otprilike trajalo oko pola godine”, otkriva Verdernjikov.

“Jako volim svoj posao, uživam u njemu i praktično za mene nema nikakvih poteškoća. Na početku karijere je to bilo, ali kroz moj rad i iskustvo, sve je otklonjeno”, dodaje Kapustinskaja.