Sarajevski muzej jedinstven u svijetu

Kultura 07. dec 201716:54 > 17:25
N1

Jedinstveni muzej u svijetu koji čuva hiljade priča i uspomena sarajevske djece, Muzej ratnog djetinjstva nakon nepunih godinu dana od otvaranja osvojio je Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, jednu od najprestižnijih nagrada u ovoj industriji.

Uprkos brojnim preprekama Muzej ratnog djetinjstva prije nepunih godinu dana otvorio je svoja vrata. Temeljen na knjizi “Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992.-1995.” autora Jasminka Halilovića, ovo je jedini svjetski muzej koji se bavi isključivo odrastanjem u ratu. Dvije godine nakon objavljivanja knjige započeo je rad na stvaranju muzejske kolekcije.

“Na samom početku rada na knjizi “Djetinjstvo u ratu” nisam imao ideju o Muzeju ratnog djetinjstva, međutim i prije nego je knjiga objavljena, komunicirajući sa ljudima koji su učestvovali u stvaranju knjige i vidjevši da još uvijek čuvaju veliki broj eksponata iz tog perioda i svoja sjećanja za te predmete, tako se rodila ideja za Muzej ratnog djetinjstva. Tako da su muzej i knjiga nastajali istovremeno”, kaže Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Prema riječima Halilovića, u muzejskom svijetu postoje dvije najveće i najprestižnije nagrade. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva, u konkurenciji od 40 muzeja, dobio jednu od tih nagrada. Niti jedan drugi muzej iz Jugoistočne Evrope ne može se pohvaliti ovim priznanjem.

“To su znatno veće institucije u koje su uloženi milionski iznosi, kao što je Muzej nauke iz Velike Britanije, Muzej dizajna iz Londona… zaista pričamo o institucijama koje imaju značajniju podršku od svih nivoa vlasti u sredinama u kojima rade, što znate da kod nas nije slučaj”, ističe Amina Krvavac, izvršna direktorica muzeja.

Upravo ovaj muzej u 2017. godini nije dobio ni jednu KM sa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH.

“Ne samo to. Više se ne radi o novcu. Ja ću vam reći da niko nije čestitao ovu nagradu Muzeju ratnog djetinjstva. To je jedan potpuno ignorantni odnos i mislim da je ova nagrada dokaz kako ovaj muzej stoji na svjetskoj kulturnoj i muzejskoj sceni”, zaključuje Halilović.

Muzej ratnog djetinjstva se za vrlo kratko vrijeme nametnuo kao jedna od glavnih turističkih destinacija u Sarajevu.

Na oko 300 kvadratnih metara nalazi se preko 4.000 eksponata, i to ne samo iz BiH. Sada posjeduje prve eksponate iz Libana od sirijskih izbjeglica. Ovdje se nalazi i preko 150 sati video svjedočenja.