Hodžić za N1: Kultura je kod nas zadnja rupa na sviralu

Kultura 18. dec 201715:50 > 16:25
N1

8. decembra, u sarajevskoj Vijećnici, promovisana je knjiga "Apokalipsa u djelu Džeke Hodžića", a postavljena su i likovna djela Džeke Hodžića pod nazivom "Apokalipsa l i ll".

Osim rada “Apokalipsa” izloženog prošle godine u Historijskom muzeju, prvi put je predstavljen rad nazvan “Apokalipsa ll”.

Radovi “Apokalipsa l i ll” sastoje se od po tri djela, a alegorijskim predstavljanjem utjelovljuju nit koja se kroz ljudsko društvo provlačila od njegovih nastanaka dosad.

Središnji dio u Apokalipsi l i ll predstavlja grobnicu, a rađen je kao asemblaž od ostataka kostiju, garderobe, starih cipela, žice i raznih materijala koje umjetnik koristi u radu.

Lijevi i desni dijelovi slike urađeni su kontrastom crvene i zelene boje i simboliziraju dan i noć. Slikane su prigušenim tonovima te dvije boje koje pojačavaju dojam mističnosti.

U sarajevskoj Vijećnici predstavljena je i instalacija “Od Aleksandrije do Vijećnice”, koja je posvećena stradanjima biblioteka, kako i sam naziv ove instalacije kaže – od Aleksandrije do Vijećnice.

Umjetnik Džeko Hodžić član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine te član Udruženja likovnih umjetnika AKA 68 u Njemačkoj. Imao je 73 samostalne, te 535 skupnih izložbi. Hodžić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a izlagao je u galerijama širom svijeta. Prokomentarisao je i stanje u BH društvu, stanje umjetnika i umjetnosti, omladine.

Izložba koja je otvorena 8. decembra, izazvala je veliku zainteresovanost, te je izložba jako posjećena.

S Hodžićem je razgovarala Dženita Višća.