Poslušajte kako zvuči bend mladih "džezera" iz Sarajeva

Kultura 05. feb 201510:32 > 10:39
N1

Gosti jutarnjeg programa Novi Dan bili su članovi duvačkog orkestra Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo zajedno sa nastavnicom Almom Karić.

Karić je govorila o nastanku orkestra i njihovom radu te angažmanu osnovaca koji su pokazali sklonost za muziku i muzičko obrazovanje.

Duvački orkestar je okupljen prije nešto više od godinu dana. Počeli smo vježbati, ja sam dodala neke aranžmane, vježbali smo i sada to počinje ličiti na revijalni orkestar, tzv. Big band“, kazala je Karić.

Dodala je još da u grupi vlada entuzijazam i da se nekada pridruže i bivši članovi koji su sada srednja škola.

Mi smo kao kompoziciju svirali jednu stvar koja zvuči onako “džezerski” i shvatili smo da je interesantno vidjeti djecu obučenu u tom nekom blues fazonu jer to su djeca od 10 do 15 godina“, kazala je ona kao odgovor na komentar voditeljice na zanimljiv izgled članova orkestra.

Mi u našoj školi imamo fantastične profesore na duvačkom odsjeku, koji se trude da djeci predstave i prenesu svoje znanje najbolje što mogu i približe duvačke instrumente. Djeca dolaze na probe ranije i ostaju poslije probe što dovoljno govori o našem interesovanju za rad“, zaključila je ona nakon čega je Big Band izveo jednu kompoziciju.