Ahmetašević za N1: Uloga Milje jedno od najjačih iskustava

Kultura 27. jan 201819:10 > 19:27
N1

Veliki pečat u partizanskim filmovima ostavile su žene, glumeći majke, bolničarke, ali i borce, partizanke. 70-ih godina one su bile junakinje filmova, postojali su i albumi sa sličicama partizanskih filmova, koje danas na internetu možete kupiti za 100 KM.

“Desant na Drvar”, “Kozara”, “Sutjeska”, “Partizanska eskadrila”, “Valter brani Sarajevo” su samo neki od filmova u kojima su žene u glavnim ulogama, junakinje. Partizanke. Prema riječima producenta i režisera Mensura Čolakovića, uloge žena u partizanskim filmovima su bile po šablonu, no, uvjek su bile pozitivne uloge.

“Ženske uloge, dakle žene glumice su bile šablonizirane. Dakle to su bili klišei. Ili je majka paćenica, ili je sestra paćenica, ili je recimo hrabri borac, nosi pušku ili baca bombe”, objašnjava Mensur Čolaković, samostalni producent i režiser.

Jednu od dvije glavne ženske uloge u filmu “Partizanska eskadrila”, u velikoj jugoslovenskoj konkurenciji, pripala je i Suadi Ahmetašević. Ona je sa 21 godinom zaigrala u jednom od kultnih filmova.

“Presretna sam. Mislim da mi je to jedno od najjačih životnih iskustava i nekako sa tim bogatim sjećanjima ja ližem ove rane koje se dešavaju ovih 25-26 godina na ovim prostorima”, kaže Suada Ahmetašević, glumica.

Mensur Čolaković koji je 70-ih godina radio sa Suadom Ahmetašević na filmu “Partizanska eskadrila”, za nju ima samo riječi hvale.

U toj ulozi je dala svoj maksimum i uopšte nije glumila pod nekom tremom ili usiljeno. Prirodni talenat, apsolutno”, otkriva Čolaković.

Od uspomena na ovo snimanje, Ahmetaševi ima samo sjećanje, i kako kaže, to joj niko ne može uzeti.

“Najviše se sjećam svih tih likova, od velikih glumaca, Bate, Smokija, Faruka Begolija i naravno Zlate Petković”, dodaje glumica.

Doprinos žena u oslobađanju Jugoslavije, veoma je bitan, godinama su poručivali članovi Narodnooslobodilačke borbe. U periodu od 1941. do 1945. godine borilo se preko 100.000 žena, od kojih je četvrtina poginula, a 40.000 ih je ranjeno. Žene su se masovno uključivale kao komesarke, komandirke, bolničarke, bombašice…

Narodnim herojem proglašena je 91 žena.