Ivančević: Političari zauzeli mjesto glumcima na TV ekrenima

Kultura 29. jan 201818:33 > 30. jan 2018 18:46
N1

"Šta radite za vrijeme koncerata klasične muzike, pozorišnih predstava ili baleta?" Status, poznate banjalučke glumice, otvorio je mnoga pitanja.

Od toga, jesmo li dovoljno “kulturni” konzumenti kulture, do samog statusa umjetnika, kojima su političari preoteli mjesto zvijezda, na tv ekranima.

“Kakvi su to studenti koji dođu na koncert klasične muzike i pričaju, hodaju, prave selfije, naravno, tokom izvođenja kompozicije? Očigledno je da njih takva vrsta muzike ne zanima – pa ZAŠTO su tu? Ovakav profil mladih momaka i djevojaka ne mogu da razumijem i strašno sam razočarana i uplašena”, glasio je puni sastus glumice na Facebooku.

Ovu reakciju nakon koncerta Simfonijskog orkestra banjalučke Akademije umetnosti Kineske grupe TUTE Tjenjin , obrazlaže poznata i višestruko nagrađivana banjalučka glumica Slađana Zrnić.

“Mi imamo dobru publiku, ali kao i svuda pojavi se tako par dječaka i djevojčica koji ne znaju gdje su se našli, i to je stvar elementarne kulture, obrazovanja i vaspitanja. To je incident koji sam izdvojila. Htjela sam da uputim tu djecu i građane. Danas je 21.vijek, ne treba da budemo tamo gdje nam se ne dopada i gdje vam je dosadno, ako vam neka predstava nije zanimljiva,meni kao glumici je draže da izađete nego da trpite i ometate one koji u tome uživaju”, izjavila je.

Pomodarstvo je posjetiti kulturni događaj, zbog čega je sugestija i želja Slađe Zrnić da se koncerti klasične muzike naplaćuju i to skupo.

Iskusnu glumicu Natašu Ivančević iznenadilo je naše pitanje u vezi statusa i uslova rada umjetnika. Kaže da su političari zauzeli mjesta glumcima na tv ekranima i na sceni opstaju.

“Ja sam zapanjena vašim pitanjem. Mislim da nas niko uopšte ne primjećuje, takav utisak imam. Mislim da ovo radimo zato što volimo”, naglasila je Nataša Ivančević, glumica.

“Ja sam vidjela da političari na velika vrata ulaze na TV i uzimaju onaj prostor koji bi trebao biti moj (I da oni dobro glume). Pa šta god, ali oni su opstali na toj sceni svih ovih godina”, dodala je.

A da li je na kulturnoj sceni kulturna i publika, pitali smo građane.

– To je to što sam rekao da nam nedostaje, kultura ponašanja i mentalitet da idemo ka kulturnom obrazovanju;

– U pozorištu nisam toliko primjećivao da prave selfije, da se ismijavaju, nego se ponašaju onako kako bi trebalo u pozorištu. Ali sam i viđao da ljudi dođu u trenerci i patikama u pozorište što ne priliči.

Banjalučka publika ima apetit za kulturu, svjedoče naše sagovornice, ali i pune dvorane, sale, bioskopi.

“Dobar tek” publike nikako da rezultira boljim statusom umjetnika koji često rade neprijavljeni i za plate ispod prosjeka.