Rundek za N1: Sarajevo još uvijek grad duha

Kultura 02. feb. 201820:28 > 20:43
Podijeli:
Izvor: N1

Koncert Darka Rundeka "Apocalypso Now" bit će održan 10. februara u sarajevskom Domu mladih u okviru šire turneje povodom 20 godina njegove solo karijere. Turneja je počela 15. juna u Beogradu, na Tašmajdanu, a u razgovoru za N1, Darko Rundek je govorio o doživljaju Sarajeva danas u odnosu na period prije rata i sjećanja koja ga vežu za ovaj grad.

“Mislim, jako liči na onaj grad prije rata. Ne vidi se previše na Sarajevu koliko je tu razaranja bilo za vrijeme rata. Imam osjećaj da je rat ostavio traga na ovom gradu, ne toliko na fasadama koliko na ljudima. Taj trag je s jedne strane, PTSP, a s druge strane ima i neke mudrosti kad čovjek mora proći kroz neka granična iskustva. U svakom slučaju mislim da je Sarajevo jedan grad koji ima puno duha, humora, inteligencije, talentiranih ljudi – to je još uvijek Sarajevo”, navodi Rundek.

“Sjećam se mnogih probjedenih noći i prijateljevanja i nekih baš ludih provoda u ovom gradu, tako da to su moja sjećanja – više nego skijanje i izvor Bosne”, dodaje, opisujući iskustva koja ga najjače vežu uz Sarajevo.

U brojnim pjesmama Rundek govori o slobodi – a na pitanje šta je za njega zapravo sloboda, odgovara:

“Mislim da nemam istu ideju slobode sad kao što sam imao prije 10, 20, 30 godina. Ta se ideja mijenja. Ono što u osnovi tražimo, to je osjećaj nesputanosti – sloboda koja je kontrast od nekog zatvora, sputanosti. Ali mislim da sad više tražim unutra, a da sam je prije tražio više vani. Mislim da ta potraga prema unutra ima više šanse, da je realnija.”

Na pitanje kako prevazići sve izraženije društvene podjele, Rundek ocjenjuje:

“Mislim da je način u tome da postanemo svjesni da su pravi problemi izvan tih lokalnih podjela. Kad krene požar u šumi, onda se više neće životinje uzajamno gristi nego će si pomoći da se iz te situacije izvuku. Postoje taj ozbiljan klimatski problem, ekološki problem – makar ga sad oko sebe ne vidiš, ali to što se zbiva na Antartiku ili u Sibiru, posljedice tog globalnog zatopljenja nisu samo dizanje razine mora nego i efekt staklenika koji napreduje jako brzo pa onda dovodi do silnih prirodnih katastrofa, do isušivanja, do pustinje, do imigracija. To je sve povezano jako. Ne treba gledati, ako gledamo samo lokalno onda će nas iznenadit to što nas čeka, bolje bi bilo gledat globalno i da se tu nekako lokalno udružimo da bi pogledali budućnosti u oči.”

Odgovore na pitanja o vrijednosnim razlikama u odrastanju nekada i danas, nastajanju čuvene pjesme “Apokalipso” s istoimenog albuma i drugim temama s Darkom Rundekom pogledajte u ponedjeljak u emisiji Dan Uživo i Scena.